Foto: Kadrs no video

Miljardieris un dzīves uzlabošanas aktīvists Bils Geitss iesaistījies projektā, kura mērķis ir attīstīt inovatīvu ūdens filtrācijas sistēmu, kas cilvēku ekskrementus pārvērš dzeramajā ūdenī. Tā saucamais "OmniProcessor" varētu palīdzēt iegūt ūdeni miljoniem cilvēku, kā arī apkarot dažādas infekciju slimības, teikts miljardiera privātajā blogā.

Sietlas kompānijas "Janicki Bioenergy" izstrādātais "OmniProcessor" sadedzina cilvēku fekālijas, ražojot elektrību un ūdeni. Iekārta spēj darbināt pati sevi, izmantojot tvaika dzinēju, turklāt tā neizplata nepatīkamu smaku.

No aptuveni 14 tonnām ekskrementu, kurus dienas laikā spēj radīt 100 000 cilvēki, iespējams iegūt 86 000 litrus ūdeni un 250 kilovatus elektroenerģijas.

Pašu veidotā reklāmas video redzams, ka inovatīvā izgudrojuma galvenais investors Geitss smaidot dzer ūdeni, kas iegūts pēc cilvēku fekāliju pārstrādes. "Ūdens garšoja tikpat labi, kā jebkurš cits, kuru esmu dzēris no pudeles, un pēc iepazīšanās ar tehnoloģiju, kas to palīdz iegūt, es esmu ar mieru to dzert katru dienu. Tas ir droši," pēc mēģinājuma savā publiskajā interneta dienasgrāmatā raksta miljardieris.

Viņš norāda, ka aptuveni 2,5 miljardi planētas iedzīvotāju nav pieejas tīram dzeramajam ūdenim, kā arī to apkārtnē netiek attīrīti notekūdeņi. Tostarp pusotrs miljons bērnu ik gadu mirst saindēta ūdens un pārtikas dēļ, turklāt puse no planētas slimnīcu pacientiem tur atrodas šo problēmu dēļ.

Tā kā ūdens attīrīšanas sistēmu ieviešana visā pasaulē ir neizmērojami dārga, Geitss ir pārliecināts, ka šādas ūdens ieguves tehnoloģijas, kurām ir zemas izmaksas, varētu būt labs risinājums. Vienas "OmniProcessor" iekārtas izmaksas ir aptuveni pusotrs miljons dolāru, un pirmais tāds aparāts jau šogad tiks uzstādīts Senegālas pilsētā Dakārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!