Foto: Kadrs no video
Svētdien Kazaņā nokritusī lidmašīna "Boeing", kuras avārijā dzīvību zaudēja 50 cilvēki, zemē ietriekusies gandrīz vertikāli, liecina novērošanas kameras ieraksts.

Ierakstā redzams, cik bezcerīgas bija pilotu iespējas vēl pēdējā mirklī izglābt lidmašīnu.

Lidaparāta atlūzās ir atrastas "melnās kastes" un eksperti ķersies klāt pie avārijas iemeslu noskaidrošanas. Spēcīgā trieciena rezultātā ierīces gan ir bojātas, tomēr amatpersonas cer, ka no tām izdosies iegūt vismaz daļu informācijas.

Kā iespējamie avārijas iemesli minēti gan sliktie laika apstākļi, pilotu kļūda, zema degvielas kvalitāte, neievērotas drošības prasības, kā arī tehniskas problēmas 20 gadu vecajai lidmašīnai.

Visas piecas versijas izmeklēšanā tiek izskatītas kā iespējamas, norādīja transporta ministrs Maksims Sokolovs, piebilstot, ka terorakta iespējamība tiek izslēgta.

Abi piloti esot bijuši pieredzējuši, tomēr svētdien nolaišanos lidlaukā nav izdevies veikt ar pirmo reizi un piloti ziņojuši, ka būs jāaplido vēl viens aplis ap lidlauku.

Lidsabiedrība "Tatarstan", kurai lidmašīna piederēja, apgalvo, ka lidaparātam pirms reisa nav konstatētas tehniskas problēmas. Tikmēr pasažieri, kas ar šo pašu lidaparātu svētdien lidoja no Kazaņas uz Maskavu stāsta, ka nosēšanās laikā "Boeing" ir spēcīgi vibrējis.

Lidmašīnā pirms liktenīgā lidojuma uz Kazaņu tika uzpildīta degviela – izmeklētāji analizē degvielas paraugus, lai noskaidrotu, vai nelaimē nav vainojama tās kvalitāte.

Jau vēstīts, ka Svētdien vakarā Kazaņā nosēšanās laikā avarēja un uzsprāga pasažieru lidmašīnas "Boeing 737 - 500". No lidaparāta pāri ir palikuši tikai pelni un šķembas, raksturo aculiecinieki, bet visi 50 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī, ir gājuši bojā.

Lidmašīna "Boeing 737-500" piederējusi lidsabiedrībai "Tatarstan", tā lidojusi no Maskavas uz Kazaņu. Pirmdien Krievijas Tatarstānas republikā izsludinātas sēras. Sociālajos medijos cilvēki ziņo, ka taksometri upuru tuviniekus uz un no lidostas ved bez maksas.

""Boeing" nosēšanās laikā zaudēja augstumu, sadūrās ar zemi, aizdegās un uzsprāga tā degvielas tvertnes," medijiem pastāstīja Ārkārtas situāciju ministrijas pārstāvis. Lidmašīna pret zemi atsitusies ar priekšgalu.

No lidmašīnas pāri ir palikuši "tikai pelni un lauskas", atsaucoties uz kādu notikuma vietā pabijušu mediķi, vēsta raidsabiedrība RT. Glābējiem ir izdevies atrast visu 50 cilvēku ķermeņus un turpinās melnās kastes meklējumi. Starp bojāgājušajiem ir divi bērni, kā arī Tatarstānas prezidenta Rustama Minihanova dēls Ireks.

Liesmas nodzēstas mazāk nekā stundas laikā pēc avārijas. Kā viena no izvirzītajām versijām izskanējusi, ka avārijas iemesls varētu būt pilota kļūda, vai tehniska kļūme. Lidmašīna pirms avārijas neveiksmīgi mēģinājusi nosēsties divas reizes, informē raidsabiedrība RT.

Avārijas brīdī laiks bijis mākoņains un pūtis spēcīgs vējš. 

Līdzjūtību Krievijai valsts augstāko amatpersonu vārdā jau izteikusi Latvijas Ārlietu ministrija.

"Valsts augstākās amatpersonas pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem," teikts paziņojumā, kurš izteikts valsts prezidenta Andra Bērziņa, ministru prezidenta Valda Dombrovska un ārlietu ministra Edgara Rinkeviča vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!