Trimdā Polijā dzīvojošais Čečenijas autoritārā līdera Ramzana Kadirova kritiķis blogeris Tumso Abdurahmanovs ceturtdien paziņoja, ka savās mājās atvairījis uzbrucēju, kas gribējis viņu nogalināt.

Abdurahmanovs publicējis video, kurā redzams asinīm nošķiests pievarētais uzbrucējs. Blogeris kadrā demonstrēja āmuru, ar kuru, kā skaidro Abdurahmanovs, uzbrucējs gribējis viņu nogalināt. Zviedrijā bāzētā čečenu cilvēktiesību organizācija "Vayfond" uzbrukumu raksturoja kā "atentāta mēģinājumu".

Blogeris trimdā dzīvo jau piecus gadus. Čečeniju viņš pametis, jo tur viņu draudējuši nogalināt. Abdurahmanova blogam tīmekļa vietnē "YouTube" ir 75 000 abonentu.

Plašāku starptautisku atpazīstamību Abdurahmanovs iemantoja šogad ar paziņojumu, ka janvāra beigās Lillē, Francijā, notikusī cita čečenu blogera Imrana Alijeva slepkavība arī bijis atentāts. To pastrādājis kāds čečens, kura vārdu Abdurahmanovs arī nosauca.

"Kas tevi sūtīja? No kurienes tu atbrauci," ceturtdien publicētajā video uzbrucējam prasa Abdurahmanovs. Vīrietis atbild, ka ir atlidojis no Maskavas, lai uzbruktu Abdurahmanovam. "Viņi man iedeva tavu adresi," sacīja uzbrucējs. "Viņi tur man māti."

Kadirova kritiķa brālis Muhammads tīmekļa medijam "Kavkazskij uzel" sacīja, ka blogeris ievietots slimnīcā un ka viņu apsargā policija. Brāļa savainojumi neesot bīstami dzīvībai. Arī uzbrucējs hospitalizēts.

34 gadus vecais Abdurahmanovs pameta Čečeniju 2015. gadā. Viņš vispirms lūdza patvērumu Gruzijā, bet viņa lūgums tur tika noraidīts. Viņš mēģinājis saņemt patvērumu Polijā, bet arī tur varasiestādes viņa lūgumu 2018. gadā noraidīja, ņemot vērā iespējamos drošības riskus valstij.

Draudi trimdā mītošo Kadirova varas oponentu drošībai pastiprinātas uzmanības lokā nonāca pēc bijušā čečenu lauka komandiera nogalināšanas 2019. gadā Berlīnes parkā un tam sekojušās Maskavas un Berlīnes attiecību saasināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!