Pirms 30 gadiem 26. aprīlī notika viena no šausminošākajām kodolkatastrofām cilvēces vēsturē – Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtā reaktora avārija –, kuras sekas cilvēkiem būs jāizjūt vēl gadsimtiem ilgi.

Kā speciālā sarkofāga nosegtais ceturtais reaktors izskatās šodien un kā norit darbi pie jaunā pārseguma celtniecības, kuru paredzēts pabeigt nākamgad, redzams pirmdien uzņemtā aģentūras "Reuters" video. Ierakstā redzami arī vēsturiski kadri no 1986. gada.

1986. gadā steigā un sarežģītajos apstākļos celtais sarkofāgs ir novecojis un nestabils, tāpēc bīstamo ēku ar uzsprāgušo reaktoru, kurā joprojām ir nāvējoša radiācijas koncentrācija, paredzēts nosegt ar milzīgu arku, kuras celtniecība sākta 2010. gadā. Rektoru daļu vai sarkofāga sabrukšana izraisītu jaunu radioaktīvu materiālu izmešanu atmosfērā, uzskata eksperti.

25 000 tonnu smagā jaunā sarkofāga izmaksas ir 2,1 miljards eiro.

Pieminot Černobiļas katastrofas gadadienu, otrdien Ukrainā notiek dažādi piemiņas pasākumi. Līdz ar pirmās eksplozijas laiku naktī uz otrdienu pilsētās atskaņotas trauksmes sirēnas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Černobiļas katastrofas rezultātā gaisā tika izmests milzīgs daudzums radioaktīvu putekļu, kas smagi skāra Ukrainu, Baltkrieviju un Krieviju, kā arī sasniedza daudzas citas Eiropas valstis. Augsts radiācijas līmenis saglabājas plašā apkārtnē ap Černobiļas AES.

Speciālisti brīdina, ka piesārņoto slēgtās zonas mežu ugunsgrēki var izraisīt radioaktivitātes izplatīšanos. Tikmēr Baltkrievijā teritorijās netālu no Ukrainas robežas joprojām dzimst bērni ar smagām deformācijām, bet neparasti lielam cilvēku skaitam novērojami retas formas audzēji, brīdina labdarības organizācija "Bridges to Belarus".

Par Černobiļas katastrofas videi nodarītajām sekām var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!