Mūsdienās sazvērestības teorijas un citi uz faktiem nebalstīti apgalvojumi vairs neizskan tikai šaurā domubiedru lokā vai attālā, maz zināmā interneta blogā. Laikā, kad teju ikviens lieto sociālos tīklus un ir spējīgs izplatīt pat šķietami pilnībā absurdu informāciju, sazvērestības teoriju izplatīšanās notiek daudz straujāk, piesaistot aizvien plašāku atbalstītāju loku. Viena no šīm konspirācijas teorijām ir "QAnon", kuras piekritēji atrodami ne tikai dažādu tīmekļvietņu grupās, bet nu jau arī politiķu aprindās.

Rakstu sērijas "Infodēmija 2020" ietvaros "Delfi TV" studijā uz sarunu par "QAnon" straujo popularitātes kāpumu pulcējās ārzemju ziņu nodaļas žurnālists Andris Kārkluvalks, ārzemju ziņu nodaļas žurnālists Toms Ģigulis un sociālo tīklu satura redaktors Jānis Sildniks.

""QAnon" ir sazvērestības teorija, kuras pamatā ir ideja par ASV prezidentu Donaldu Trampu kā pasaules glābēju, kurš cīnās pret ļaunu grupējumu, kuru veido elitāri politiķi, kā arī industriju un mediju pārstāvji," sarunas sākumā paskaidro Ģigulis. "QAnon" atbalstītāji uzskata, ka šis elitāro personu grupējums nodarbojas ar plaša mēroga bērnu seksuālo izmantošanu, tirdzniecību un dažāda veida fizisku ietekmēšanu ar mērķi iegūt vielu adrenohroms, kura rodas cilvēka organismā adrenalīna pieplūduma stāvoklī, pēc tam to izmantojot dažādos rituālos, lai apreibinātos. Ekspertu viedoklis šajā jautājumā būtiski atšķiras no "QAnon" atbalstītāju viedokļa. Eksperti uzsver, ka viela adrenohroms nespēj radīt nekāda veida apreibinošu sajūtu.

Ģigulis turpina: "Teorijas pirmsākumi ir meklējami ap 2017. gadu, kad tīmekļvietnē "4chan" kāda persona, uzdodoties par ASV valdības iestādes amatpersonu, pirmo reizi izplatīja it kā patiesus faktus par šāda grupējuma darbībām, kas, kā vēlāk noskaidrojās, ir tikai sazvērestības teorijas. Persona zem šīs informācijas parakstījās ar burtu "Q", bet par tās patieso identitāti un personas iespējām piekļūt slepeniem dokumentiem informācijas nav."

"Konspirācijas teoriju veiksmes stāsts balstās to spējā sniegt vienkāršas atbildes uz globāliem un ļoti sarežģītiem jautājumiem. Šogad, kad pasaule cīnās ar globālu pandēmiju, cilvēkiem ir daudz vairāk jautājumu, uz kuriem viņi vēlas saņemt vienkāršas atbildes, un šī konspirācijas teorija to ļoti labi spēj nodrošināt. Cilvēkiem ir daudz vairāk brīvā laika, kuru viņi var izmantot dažādu konspirācijas teoriju meklēšanai un pavairošanai. Šī parādība savienojumā ar algoritmu uzbūvi un ļaunprātīgu cilvēku tieksmi pēc pašlabuma gūšanas ir ļoti bīstama kombinācija šodienas pasaulē," "QAnon" "veiksmes stāstu" skaidro "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktors Jānis Sildniks.

"QAnon" ir dažādu sazvērestības teoriju un izdomājumu kopums, tāpēc spēj piesaistīt lielas sabiedrības daļas uzmanību. Ja pašos pirmsākumos šīs teorijas pamatā bija ideja par varmācīgu izturēšanos pret bērniem, tad šobrīd tā ir adaptējusies un runā arī par Covid-19 pandēmiju, 5G tīkliem un daudz ko citu. "Šādām konspirācijas teorijām ir būtiski sekot līdzi pasaulē notiekošajam un sniegt atbildes uz sabiedrībā aktuālām problēmām," uzsvēra diskusijas dalībnieki.

"QAnon" satura pārpublicēšana un pavairošana, kā sprieda diskusijas dalībnieki, Latvijas ietvaros nav tik populāra kā citviet pasaulē, bet konspirācijas teoriju pielietotā tehnika un principi, kā iestāstīt cilvēkiem "patiesību", ir novērojami arī tepat Latvijā. Ļoti labs piemērs tam ir nesen notikusī protesta akcija 11. novembra krastmalā, kurā cilvēki pauda savus uzskatus par Covid-19 vakcīnas izdomājumu. Šādi tiek veidots sabiedrības "burbulis", kurā tiek ierauti cilvēki, kuri tic šādām sazvērestības teorijām, un tie parasti ir cilvēki, kuri dzīvo ļoti šaurā informācijas telpā.

""QAnon" gadījums ir spilgts piemērs tam, cik liela loma mūsdienu pasaulē ir darbībām ar datiem, algoritmiem un sociālajiem tīkliem. Arī elites pārstāvji nereti izmanto konspirācijas teoriju sniegtās iespējas, redzot, cik lielu sabiedrības daļu ir iespējams piesaistīt. Būvējot savu politisko kapitālu uz konspirācijas teorijas bāzes, ir iespējams iegūt vērā ņemama elektorāta uzticību, kas nākotnē var kalpot par pamatu amata iegūšanai," skaidro Jānis Sildniks.

Šogad ASV kongresa vēlēšanās Pārstāvju palātā tika ievēlētas divas deputātes, kuras publiski ir paudušas savu atbalstu "QAnon" idejām, savos sociālo tīklu profilos un intervijās norādot, ka šāda iespējamība varētu būt, bet savā politiskajā darbībā viņas to nav uzsvērušas.

Arī Donalds Tramps un viņa dēls Donalds Tramps juniors ir pārpublicējuši "QAnon" sludinātāju idejas, bet konkrētu atbalstu šai apvienībai nav pauduši. Ģigulis skaidro: "Donaldam Trampam vienmēr ir paticis spēlēt uz savu atbalstītāju bāzi, kuri vienmēr ir bijuši prezidentam lojāli un ticējuši viņa teiktajam, un viņš ir izmantojis atsevišķus sazvērestības teoriju elementus un saturu, kas ļauj viņam vēl vairāk palielināt un stiprināt uzticību, kas nāk no viņa atbalstītāju bāzes".

"QAnon" atbalstītāji tic, ka reiz pienāks tā diena, kad tiks arestētas un citādi sodītas tādas prominentas personas kā bijusī ASV prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone, bijušais ASV prezidents Baraks Obama, biznesa magnāts Džordžs Soross, uzņēmējs Bils Geits, aktieris Toms Henks, televīzijas šova vadītāja Opra Vinfrija un pāvests Francisks. Tie ir tikai daži no sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuri ir krituši "QAnon" nežēlastībā un ir tikuši nodēvēti par ļaundariem ideju atbalstītāju alternatīvajā realitātē.

Vairāk par "QAnon" izplatību 2020. gadā lasāms rakstu sērijas "Infodēmija 2020" publikācijā "Mīts par slepenu pedofilu kliķi: kā 'QAnon' sazvērestības teorija izplatījās pasaulē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!