Foto: Kadrs no video
Pilotiem, kuri nedēļas nogalē sēdināja un pacēla lidmašīnas vētras "Deniss" plosītajā Lielbritānijā, daba sagādāja īstu prasmju pārbaudījumu. Spēcīgais vējš radīja izaicinājumu pat pasaulē lielākās pasažieru lidmašīnas "Airbus A380" pilotiem, liecina Londonas Hītrovas lidostā uzņemtais video.

Nepilnus 400 tonnas smagā gaisa kuģa piloti izteikti spēcīgu sānu vēju dēļ to bija spiesti nosēdināt, laineri turot iesāņus. Pilotu slengā to dēvē par krabju paņēmienu, jo šie piekrastes dzīvnieki pa pludmali pārvietojas sāņus.

Spēcīgo vēju dēļ daudzi reisi nedēļas nogalē Lielbritānijā tika atcelti vai to galapunkti pārcelti, taču no Abū Dabī ielidojošā aviokompānijas "Etihad Airways" milža nosēšanās notikusi kā plānots.

Redzams, ka tūlīt pēc riteņu saskaršanās ar zemi, piloti krasi pagriež aviolainera asti, lai iztaisnotu tā kursu. No filmētāju skatupunkta izskatās, ka piloti vēl īsu brīdi cīnās, lai noturētu lidmašīnu uz skrejceļa, bet pēc tam veiksmīgi to pamet.

"Airbus A380" iesaukta arī par "Superjumbo". Uz tās klāja var atrasties līdz pat 853 pasažieri divos stāvos.

Starp lielajām lidmašīnām A380 ir visekonomiskākais - tās degvielas patēriņš uz 100 kilometru ceļa ir trīs litri uz vienu pasažieri. To sāka ražot 2005. gadā, bet komerciāliem pārvadājumiem izmanto kopš 2007. gada.

Savukārt aptuveni pirms gada "Airbus" paziņoja, ka sarūkoša pieprasījuma dēļ lidmašīnas pārtrauks ražot. Uzņēmums jau iepriekš bija spiests samazināt "A380" lidmašīnu ražošanu. Aviokompānijas to nereti izvēlējās iekļaut savā flotē prestiža dēļ, tomēr vairums šīs lidmašīnas apkalpoto reisu netiekot izpārdoti.

Līdz šim uzbūvētas vairāk nekā 240 "A380". Jaunas lidmašīnas pasūtītājam vajadzēja rēķināties ar aptuveni 400 miljonu eiro lielu cenu, kas gan bija atkarīga no pasūtījuma apmēriem un citiem līguma noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!