Ukrainā karojošie prokrieviskie kaujinieki kameras priekšā iesaistījušies strīdā ar Krievijas politologu Sergeju Kurginjanu par to, vai nemiernieki saņem pietiekamas bruņojuma piegādes no Krievijas.

Politologs un Kremļa propagandas izplatītājs Kurginjans bija ieradies Doņeckā, kur sniedza preses konferenci. Pēc Kurginjana uzstāšanās daži kaujinieku pārstāvji un Donbasa pašieceltais "tautas gubernators" Pāvels Gubarevs iesaistījās asā vārdu apmaiņā par tēmu, vai Krievija pietiekami palīdz kaujiniekiem ar ieročiem.

Kaujinieki, kuri pārstāv no Slovjanskas atkāpušos komandiera Igora Girkina jeb Strelkova vadītos spēku, pārmeta, ka Krievija viņus apgādā nepietiekami.

Uz to Kurginjans atbildēja, ka tie ir "klaji meli".

"Krievija nepiegādāja jums nevienu automātu, ložmetēju? Jūs melojat. Es redzēju to tehniku dažādos punktos, kurus kameru dēļ es nenosaukšu. Tā ir moderna bruņutehnika, piemēram, "nonas" [desanta pašgājēja artilērijas iekārta "Nona"]," atcirta Kurginjans.

Uz to kaujinieku pārstāvis atbildēja, ka no trīs saņemtām "nonām" viena nedarbojas, bet vēl viena ir nolaupīta. Viņš arī piebilda, ka no katriem pieciem piegādātajiem granātmetējiem darbojas tikai viens. Slovjanskā kaujinieki saņēmuši trīs tankus un trīs kājnieku kaujas mašīnas, atklāja vienības komandieris, kurš atteicās sevi identificēt.

Savukārt Gubarevs piebalsoja, ka Ukrainā ir arī "līdz zobiem apbruņotas vienības", bet tās nepiedalās kaujās.

Kurginjans separātistiem atzina, ka bruņojuma piegādes, ko nodrošina "Krievijas pilsoniskā sabiedrība", ir bijušas nepilnīgas un kaujinieki saņēmuši sliktas kvalitātes ieročus.

Tomēr situācija esot strauji uzlabojusies pēdējo divu līdz trīs nedēļu laikā. "Jūs to lieliski zināt," uzsvēra politologs. "Visu, ko es runāju par kara tehniku, es zinu," piebilda Kurginjans.

Karstās diskusijas laikā kaujinieki apstrīdēja Kurginjana pārmetumus, ka Strelkova komandētās vienības Slovjanskā pametušas 12 000 šaujamieroču un bruņutehniku. Karotāju pārstāvis apgalvoja, ka pats personīgi organizējis strēlnieku ieroču izvešanu, bet bruņutehnika, tai skaitā divi tanki, ir nevis pamesta, bet zaudēta kaujā, laužoties ārā no ielenkuma. Pilsētā atstāts tikai viens tanks, kuram nav darbojies dzinējs.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Vēstīts, ka Ukrainas spēki nedēļas nogalē guva lielākos panākumus vairākus mēnešus ilgstošās pretterorisma operācijas laikā, pārņemot prokrievisko kaujinieku bastionu Slovjansku un citas apkārtnes apdzīvotās vietas.

Separātistu spēki, kuri apgalvo, ka veica "taktisku atkāpšanos", masveidā devās uz Luhansku un Doņecku. Milzīga tehnikas kolonna izlauzās no Slovjanskas. Kā apgalvo Ukrainas aizsardzības ministrs, neviens kaujiniekiem nav ļāvis aizbēgt tāpat vien un kolonnas kodols esot iznīcināts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!