Foto: EPA/Scanpix/LETA
Dženovā jau pēc nedēļas, 3. augustā, tiks atklāts jauns autostrādes tilts. Tas uzbūvēts vietā, kur pirms diviem gadiem traģiski sabruka līdzšinējais Morandi tilts, aizsaucot mūžībā 43 cilvēku dzīvības.

Itālijas ziemeļu pilsētā pagājušā gadsimta 60. gados būvētais tilts 2018. gada augustā sagāzās pēkšņi, kā rezultātā uz tā esošās automašīnas nogāzās no vairāku desmitu metru liela augstuma. Sabrukušais A10 šosejas viadukta posms nogāzās uz dzelzceļa sliedēm zem tā. Līdz ar to šajā blīvi apdzīvotajā vietā jaunus mājokļus bijuši spiesti meklēt arī vismaz 600 cilvēki, turklāt smagi cieta līdz tam spēcīgais Itālijas inženieru tēls.

Tiltu, kā arī spēcīgas Itālijas inženierijas tēlu vēlas atjaunot Renzo Piano. Būdams vietējais, viņš tilta projektu, kuru pats aprakstā kā vienkāršu un skaidru, reģionam uzdāvināja, raksta "Design Boom".

"The Guardian" ziņo, ka darbs pie tilta sācies jau pērn augustā un tā galvenās konstrukcijas faktiski pabeigtas šī gada aprīlī. Kopš tā laika tilts piedzīvojis dažādas pārbaudes, tajā uzstādītas elektroinstalācijas, zem tā izvilktas dažādas komunikācijas, kā arī uzstādītas ceļazīmes, stikla trokšņu slāpētāji un saules bateriju paneļi.

Jaunais tilts jau nokristīts par Dženovas Sv. Jura tiltu (Genova San Giorgio).

Cita starpā jaunais Dženovas tilts pārbaudīts ar 56 piekrautām kravas automašīnām, kuras katra sverot ap 44 tonnām, vēsta "Design Boom". Galējais tests paredz tiltu noslogot ar aptuveni 2500 tonnām kravas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!