Foto: DELFI

ASV prezidents Donalds Tramps un viņa administrācija kopš savas pirmās darba dienas īsteno principu "America first" jeb "Ameriku vispirms", tādējādi novēršoties no tā dēvētā pasaules policista lomas un pastiprināti pievēršoties iekšpolitikai. Ņemot vērā ASV ietekmi globālajā politikā, vairākas Eiropas televīzijas radījušas ironijas pilnus aicinājumus Trampam to pārstāvētās valstis "izvēlēties otrās".

Nīderlandes šovs "Zondag met Lubach" parodiju radīja pats pirmais. Kopš tā brīža ironijas pilnus video ar saukli "Ameriku vispirms, mūs otros" radījuši vēl vairāku Eiropas valstu televīziju šovi.

Vienojošais elements ir sarkastisks aicinājums "Trampam saprotamā valodā" pamanīt to pārstāvēto valstu nozīmīgumu, lai to intereses ASV ņemtu vērā turpmāk.

Nīderlandiešu pirms nedēļas radīto parodiju, kurā diktors Trampa ierastajā dikcijā, vienkāršos vārdos un pārsvarā nepaplašinātos teikumos stāsta par dažādām lieliskām valsts īpašībām, piemēram, pašu labāko valodu Eiropā un pašiem labākajiem okeānu būvētājiem pasaulē, līdz pirmdienas rītam noskatījušies vairāk nekā 19 miljoni cilvēku.

Mūsu dienvidu kaimiņi lietuvieši šova "Laikykites Ten" radītajā satīras video atzīst, ka varbūt tik maza valsts nav pelnījusi būt otrajā vietā, tāpēc iesaka Trampam Lietuvu ņemt vērā kā trešo. Lietuvieši video stāsta, ka sakāvuši "riebīgos vāciešus" pirms tas vēl bija stilīgi, kā arī iznīcināja riebīgo Padomju savienību, uzceļot sienu no cilvēkiem. "Mēs to nosaucām par Baltijas ceļu. Tā bija vislabākā siena. Milzīga." Viņi arī neaizmirst pieminēt, ka šīs "cilvēku sienas būvē" tika iesaistīti arī latvieši un igauņi.

Luksemburgas televīzija "Eldo TV" radītajā video trīs reizes uzsvērts, ka šajā valstī nav jāmaksā nodokļi. "Ar Luksemburgu tavā pusē, citas valstis vari vienkārši piekāst citas valstis," teikts video. Viņi arī atgādina, ka Žans Klods Junkers, "Eiropas līderis", ir luksemburgietis un politiku īsteno gluži kā Tramps.

Šveices sarunu šovs "Deville Late Night" savā video atgādina, ka Trampa nauda jau tāpat atrodas pie viņiem, turklāt šajā valstī ir vislabākās sievietes. "Un mēs arī pret viņām izturamies slikti. Mīlam to. Mēs viņām neļāvām balsot līdz pat 1971. Dažās vietās līdz pat 1990. gadam. Mēs viņas satveram aiz cilvēktiesībām. Un viņas mums to ļauj."

Vāciešu sarunu šovs "Neo Magazin Royale" par savas valsts galveno trumpi izceļ alus festivālu Oktoberfest, kas ir "labākais Dieva radītais alus festivāls".

Dāņu "Natholdet" šovs ironiski atspēko nīderlandiešu apgalvojumu, ka viņu valoda nav valoda, un uzsver, ka viņu vējdzirnavas ir daudz stilīgākas par vecajām koka vējdzirnavām, kādas ir Nīderlandē. Turklāt "Tās varot pārvērst naftas dzirnavās", ja vien Tramps tā vēlas.

Portugāļu raidījums "5 Para a Meia-Noite" uzsver savu vēsturi, atgādinot, ka viņu pirmais karalis "sakāva savu māti, pilnīgu kuci, un arābus". "Mēs zinām, ko tu domā... Mūsu pirmais karalis būtu bijis lielisks [ASV] aizsardzības ministrs. Viņš tagad ir miris. Bēdīgi!" teikts video.

Beļģu "De Ideale Wereld" savukārt savu parodiju video sāk ar pilnīgas vienprātības atzīšanu, piekrītot Trampam, ka Brisele ir "Elles caurums", vienlaikus norādot, ka valsts franču valodā runājošo apdzīvotā dienviddaļa ir kā beļģu Meksika. Šovs cita starpā paziņo, ka "atbilstoši alternatīvajiem faktiem" zviedru "Abba" ir Beļģijas visu laiku slavenākā grupa.

Arī citas Eiropas valstu televīzijas aicinātas iesaistīties šajā parodiju veidošanas akcijā. Visi līdz šim izveidotie video apkopoti šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!