Foto: Kadrs no video
Turcijā popularitāti guvis video, kurā autoritārais prezidents Radžeps Tajips Erdogans redzams pārvietojamies ar grūtībām. Vismaz 30 viņa veselības komentētāju aizturēti, vēsta "Euro News".

Video uzņemts piektdien pēc prezidenta dalības pasākumā par godu Turcijas Republikas 98. dibināšanas gadadienai. Popularitāti tas guva vairākas dienas pēc pasākuma, kad tika publicēts sociālajos tīklos. Tajā redzamais Erdogana pārvietošanās veids raisījis diskusijas un spriedumus, ka prezidentam varētu būt veselības problēmas. Prezidenta birojs paziņojumā noliedzis, ka valsts līderim būtu pasliktinājusies veselība.

Vielaikus prokuratūra uzsākusi tiesvedību pret vismaz 30 cilvēkiem, kuri sociālajos tīklos sprieduši par Erdogana veselības stāvokli. Apsūdzēti tie komentētāji, kuri līdz ar video izmantojuši mirkļbirku #ölmüş jeb "#miris", vēsta Turcijas drošības ģenerāldirektorāts. Amatpersonas norāda, ka apsūdzētie izplatījuši viltus informāciju un manipulatīvu saturu, kas apvaino vai nepareizi ataino valsts līderi.


Nesaistīti sūdzības Ankaras prokuratūrā cēluši arī Erdogana advokāti.

67 gadus vecais Erdogans valsti faktiski vada no 2003. gada, kad kļuva par premjeru. Līdz ar viņa premjerēšanas beigām un Erdogana kļūšanu par prezidentu 2014. gadā tika stiprinātas arī prezidenta pilnvaras. Sekulārās un liberālās demokrātijas pārvaldes atbalstītāji 2016. gadā apvērsuma mēģinājumā neveiksmīgi centās novērst viņa autoritārās varas nostiprināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!