Foto: Kadrs no video

Krievijas Tālajos Austrumos Habarovskā vienpadsmito sestdienu pēc kārtas notikusi masu demonstrācija un mītiņš aizturētā populārā eksgubernatora Sergeja Furgala atbalstam, vēsta portāls "dvhab.ru".

Neraugoties uz spēcīgo lietu, akcijā piedalījās no 2500 līdz 3000 cilvēku, liecina opozicionāru aplēses. Demonstrantu lozungu vidū bija saukļi eksgubernatora atbalstam, tika peltas varasiestādes un likumsargi. Akcijas dalībnieki arī pieprasīja, lai Furgals tiek tiesāts atklātā tiesā.

Demonstrantu lozungos bija pausta neuzticība vietējai varai, tika vākti paraksti Habarovskas mēra Sergeja Kravčuka atstādināšanai. Varasiestādes centās traucēt mītiņa norisei. Mītiņa laukumā no visiem skaļruņiem lielā skaļumā tika atskaņots koncerts.

"Mītiņa dalībnieki apspriež klasiskās mūzikas audiokoncertu, kas veltīts Ludviga van Bēthovena 250.dzimšanas dienai. Šajā brīdī viss ir skaisti. Ir tikai viens "bet" - Bēthovens dzimis 16.secembrī, bet šodien ir septembris," reportāžā no mītiņa vēsta portāls "dvhab.ru".

Neskatoties uz šo traucēkli, akcijas dalībnieki skandēja tradicionālos saukļus eksgubernatora atbalstam, pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un pret jauno pagaidu gubernatoru Mihailu Degtjarjovu. "Vācieši modina no komas Navaļniju, Habarovska - Krieviju," lasāms vienā aktīvistu plakātā.

Habarovskā 11. jūlijā sākās protesti aizturētā Furgala atbalstam. Protesta akcijas notiek teju katru dienu, bet sevišķi vērienīgas tās ir sestdienās.

Akcijas Habarovskas protestētāju atbalstam notikušas daudzās citās Krievijas pilsētās. Demonstranti arī pieprasa tiesāt uz Maskavu aizvesto eksgubernatoru Habarovskā zvērināto tiesā. Skan arī saukļi pret Putina iecelto reģiona vietvaldi Degtjarjovu, kā arī pret pašu Putinu. Furgals tika aizturēts 9. jūlijā un nogādāts Maskavā, kur tika nopratināts un paturēts pirmstiesas apcietinājumā.

Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka Furgals organizējis divu uzņēmēju slepkavības, kas notikušas 2004. un 2005. gadā. Viņš tiek apsūdzēts arī par kādas slepkavības mēģinājumu. Pats Furgals kategoriski noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības. Iepriekš šajā lietā jau aizturēti četri noziedzīga grupējuma locekļi. Par Habarovskas novada gubernatoru Furgals kļuva 2018. gadā, bet līdz tam viņš bija Valsts domes deputāts.

Gubernatora vēlēšanās liberāldemokrāts Furgals sakāva valdošās partijas "Vienotā Krievijas" kandidātu, iegūstot aptuveni 70% balsu, un komentētāji skaidroja to kā protesta balsojumu, ko izraisījusi pieaugošā neapmierinātība ar Putina politikas rezultātiem. Viņa atbalstītāji apgalvo, ka Furgalam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!