Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas ziemeļaustrumu pilsētā Harkivā svētdien norisinājās pirmais praids jeb LGBT kopienas rīkotais gājiens dažādu seksuālo orientāciju pārstājvu tiesību atbalstam. Tas noslēdzās ar vardarbību, homofobu bariem uzbrūkot gājiena dalībniekiem, kad tie jau pameta pasākuma norises vietu.

Plaša gājiena kritika izskanēja vēl pirms gājiena norises, tostarp ultranacionālisti solīja izrēķināties ar gājiena dalībniekiem, bet pilsētas mērs Genādijs Kerness solīja meklēt likumīgus veidus pasākuma aizliegšanai. Neskatoties uz to praids Harkivā notika, un tajā piedalījās vairāk nekā 2000 dalībnieku.

Pret praida norisi sarīkotajā protesta demonstrācijā "Tradicionālo vērtību gājienā" savukārt piedalījās ap 500 cilvēku. Lai gan gājiens, pateicoties pastiprinātai policistu apsardzībai, norisinājies salīdzinoši mierīgi, atsevišķas homofobu grupas LGBT gājiena dalībniekiem uzbrukušas jau pēc tā beigām, kad tie devušies prom no norises vietas.

Soctīklos publicētajos video redzams, ka pārsvarā melnā tērptas jaunu vīriešu grupas uzbrūk mazākām jauniešu grupām vai pat atsevišķiem cilvēkiem.

Kādā "Youtube" publicētā video redzams jaunietis ar balinātu matu šķipsnu, kuru agresīvs bars sit un spārda, kad viņš pakrīt, taču garāmgājēji cilvēku pilnajā parkā nevienlīdzīgo uzbrukumu necenšas apturēt. Video arī redzams, kā nacionālisti skrien pakaļ praida dalībniekiem, bet pēc vārdu apmaiņas ar policiju uzbrūk tiesībsargiem. Vairāki vīrieši aizturēti tieši par uzbrukumu policijai.

Uzbrukumos ievainojumus guvuši trīs gājiena dalībieki un divi policisti, bet kopumā 17 galēji labēji noskaņoti nacionālisti aizturēti, atsaucoties uz policiju ziņo "Vice".

Pēdējo gadu laikā ultralabējo nacionālistu grupas vārdiski un fiziski uzbrukušas arī citiem LGBT pasākumiem, kā arī centušies pārtraukt Starptautiskās sieviešu dienas gājienus, feministu izstādes, kā arī dzīvnieku tiesību aktīvistu rīkotas demonstrācijas. Vairāki grupējumi homofobiskus un agresīvus uzbrukumus īsteno, tos pamatojot ar centieniem aizstāvēt tradicionālās Ukrainas vērtības.

Neskatoties uz vardarbību, gājiena rīkotāji aptuveni 2000 cilvēku dalību praidā pilsētā, kas atrodas salīdzinoši tuvu "tradicionālo vērtību" jēdziena aktīvākās sludinātājas Krievijas robežas, uzskata par panākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!