Havaju salās svētdien ASV ģeologu uzstādītas tīmekļa kameras nofilmējušas, kā pēc akmeņu nobrukuma aktīva vulkāna krāterī notiek šķidrās lavas eksplozija.

Ģeologi novērojuši Kīlauea vulkāna Halemaumau krāteri, kad pēkšņi viena no krātera sienām iegāzusies burbuļojošajā lavas ezerā. Šis nogruvums strauji pārvērtās akmeņu un putekļu lavīnā.

Video redzams, ka, lavīnai sasniedzot lavu, notiek vērienīga eksplozija, debesīs aiznesot uguns un dūmu virpuļus. Tāpat sprādziena rezultātā uz visām pusēm tiek izmētātas milzīgas sarkanas karstās lavas šļakatas.

Dūres lieluma lavas šļakatas bija trāpījušas arī vietai, kura iekārtota Halemaumau krātera novērošanai tūristiem, atklāj Havaju vulkānu observatorija. Lai gan sprādziens noticis tuvu vietām, kuras mēdz apmeklēt apmeklētāju pūļi, vulkāna pastiprinātās aktivitātes dēļ tā apkārtne tūristiem jau laikus bijusi slēgta.

Krāteris ir aktīvs jau kopš 2008. gada. Šajā nedēļas nogalē lava vairākkārt ir plūdusi pāri ezera malām un joprojām ir potenciālu briesmu avots, norāda ģeologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!