Foto: Publicitātes attēli

Lielbritānijas ielu mākslinieks ar segvārdu Banksy publicējis jaunu video, kurā redzami viņa jaunākie darbi Palestīnas pašpārvaldes kontrolētajā Gazas joslā.

Kā noprotams no ironiskā stilā veidotā video, mākslinieks, kura patiesais vārds nav zināms, Gazā iekļuvis pa kādu no tuneļiem. Tādus vietējie iedzīvotāji un grupējums "Hamas" izmanto, lai izolētajā teritorijā nogādātu visu sākot no pārtikas un beidzot ar ieročiem.

Britu ielu mākslinieks jau iepriekš bijis pazīstams ar saviem politiski motivētajiem zīmējumiem. Tostarp pirms vairākiem gadiem Palestīnas Rietumkrastā viņš savus darbus krāsoja uz Izraēlas uzbūvētās betona sienas, kas okupēto Palestīnas teritoriju nošķir no pārējās valsts.

Starp Benksija jaunākajiem darbiem ir redzama mākslinieciska atsauksme uz Rodēna skulptūru "Domātājs". Kāds cits darbs attēlo šķietamu bērnu spēļu laukumu, kurā šūpoles iekārtas novērošanas tornī, kādi ir uzbūvēti visapkār palestīniešu apdzīvotajām teritorijām.

Savukārt citā attēlā redzams kaķēns, kas 'spēlējas' ar gleznojumam blakus esošo metālu mudžekli, kurš palicis pēc bombardēšanas. Kā video stāsta blakus esošie palestīnieši, kaķenīte vismaz ir atradusi prieku, jo tai ir ar ko spēlēties, bet jautā: "Ar ko lai spēlējas mūsu bērni?"

Kāds cits pienācis un prasījis māksliniekam, ko šis darbs nozīmē. Viņš norādījis, ka vēlas pasaulei pavēstīt par Gazas situāciju, bet cilvēki mūsdienās internetā vēro tikai kaķīšu attēlus.

"Gaza bieži tiek dēvēta par pasaules lielāko atvērtā tipa cietumu, jo nevienam nav atļauts ieiet vai to pamest. Tomēr tas šķiet netaisni pret cietumiem - tiem netiek gandrīz katru dienu uz nenoteiktu laiku atslēgts ūdens un elektrība," raksta Benksijs.

Vēstīts, ka pērnā gada vasarā Izraēla Gazā uzsāka bombardēšanu, atbildot terorsitus grupējuma "Hamas" izšautajām raķetēm pa Izraēlas teritoriju. Militārās operācijas laikā bojā gāja aptuveni 2200 palestīniešu, no kuriem lielāka daļa bija civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!