Septembrī Londonā notiekošajā Starptautiskajā aizsardzības un drošības aprīkojuma izstādē "DSEI 2015" Igaunijas kompānija "Milrem" iepazīstināja ar savu pirmo bezpilota robota prototipu. Tas ir unikāls ne tikai Baltijā, bet visā pasaulē, portālam "Delfi" apgalvo uzņēmuma vadītājs Kuldars Vārsi.

Uzņēmums dibināts vien 2013. gadā, un universālais bezpilota sauszemes transportlīdzeklis (BST) tapis visai īsā laikā. "Aktīva izstrāde prasīja nepilnu gadu. Pirms tam bija nepieciešams aptuveni gads, lai izpētītu tirgus potenciālu un to, kādas varētu būt tā nozīmīgākās tehniskās īpašības," stāsta Vārsi.

Šajā laikā radītais BST spēj veikt plašu operāciju klāstu, darboties gan pilnībā autonomi, gan vadīts no attāluma. Tā maksimālais ātrums ir 65 kilometri stundā, bet kravnesība 700kg, kas nozīmē, ka pilnībā noslogota robota svars kopā ar pašmasu var sasniegt gandrīz pusotru tonnu.

Bezpilota robots sastāv no diviem ar kāpurķēdēm apgādātiem moduļiem un tukšu centrālo platformu, kuru var pielāgot atbilstoši izmantošanas mērķiem. "Milrem" vadītājs skaidro, ka to var izmantot gan civilajās nozarēs, piemēram, kalnrūpniecībā un lauksaimniecībā, gan militārajā sektorā, kas arī ir uzņēmuma galvenā mērķauditorija.

"Pilns mūsu BST risinājumu klāsts piedāvā ļoti dažādus iespējamos modeļus. Šobrīd mēs koncentrējamies uz BST apvienojumu ar attālinātajām ieroču sistēmām vai prettanku ieroču risinājumiem," skaidro Vārsi. Piemēram, Londonā demonstrētais robots bijis aprīkots ar fotoelektrisko aparatūru un Singapūras uzņēmuma "ST Kinetics" izstrādāto ieroču sistēmu, kura izmanto lielkalibra ložmetēju MG 50.

Plašas BST izmantošanas iespējas nodrošina arī platās kāpurķēdes, kas samazina uz zemes izdarīto spiedienu, kā arī divarpus metrus garā un divus metrus platā šasija. Robota reklāmas materiālos norādīts, ka tas pielāgojams novērošanas, komunikāciju centra, apgādes transporta, bruņota uzbrukuma, evakuācijas, vilkšanas, militāro treniņu, atmīnēšanas, ugunsdzēšanas un citu uzdevumu veikšanai.

Unikāla ir arī robota "sirds" - cita Igaunijas uzņēmuma "Skele+on Technologies" radītie elektrodzinēji, kuri nodrošina robota darbības laiku līdz pat astoņām stundām. To darbināšanai tiek izmantoti dīzeļģeneratori, kas uzlādē jaunākās paaudzes ultrakondensatora bateriju. Lai optimizētu enerģijas patēriņu, transportlīdzeklis izmanto jaudas regulatoru, kas ļauj samazināt kopējo enerģijas patēriņu par 25-40%.

Uzņēmuma vadītājs "Delfi" atklāja, ka BST radīts, cieši sadarbojoties arī ar Igaunijas Aizsardzības ministriju, Igaunijas Bruņotajiem spēkiem un Igaunijas Nacionālo Aizsardzības koledžu.

"Attiecībā uz nākamajām attīstības stadijām - autonomās intuitīvās kontroles sistēmas, robotu savstarpējās komunikācijas un "digitālā kājnieku bataljona risinājuma" izstrādi - esam uzsākuši sadarbību ar dažādām kompānijām un universitātēm Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Tostarp ar Tallinas Tehnisko universitāti, Tartu Universitāti un Lietuvas Fizikālo un tehnoloģisko zinātņu centru. Mums ir bijušas pārrunas arī ar Rīgas Tehnisko universitāti, un ceram šīs sarunas šogad turpināt," saka Vārsi.

Uzņēmuma vadītājs stāsta, ka, lai gan viņu uzņēmums ir vienīgais pasaulē, kas piedāvā šāda tipa zemes bezpilota transportlīdzekļus, kuri nākotnē kaujas laukā varētu aizstāt karavīrus, Latvijā un Igaunijā ir vairāki labi bezpilota lidaparātu ražotāji, piemēram, igauņu "Threod Systems" and "ELI" un latviešu "UAV Factory". Tāpat interesantu tālvadības sistēmu civiliem mērķiem šobrīd izstrādājot lietuviešu kompānija "Rubedo Sistemos".

"Milrem" ir daļa no lielāka Baltijā bāzēta koncerna "Mootor Grupp", kura viens no pazīstamākajiem uzņēmumiem, piemēram, ir pasažieru pārvadāšanas uzņēmums "Lux Express". Paralēli BST izstrādei "Milrem" ikdienā nodrošina arī Igaunijas Bruņoto spēku bruņutransportieru apkopi un remontu, kā arī veic dažādiem mērķiem paredzētu kravas furgonu pārbūvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!