Indija uz Mēnesi sūta pētniecības misiju "Chandrayaan-2", lai pirmo reizi vēsturē nolaistos pie pavadoņa dienvidpola. Raķetes palaišana no Sriharikota salas Indijā bija skatāma tiešraidē, sākot ar video 38. minūti.

Šī ir jau otrā indiešu sūtītā misija uz Mēnesi. Atšķirībā no "Chandrayaan-1" 2008. gadā, šoreiz plānota arī nolaišanās uz pavadoņa virsmas un pētniecisks darbs ar roveri "Praygan" (tulkojumā no sanskrita gudrība). Tas padarīs Indiju par ceturto valsti, kurai izdodas nosēsties uz Mēness virsmas, ko līdz šim paveikušas ASV, Ķīna un PSRS.

"Chandrayaan-2" Mēnesi sasniegs pēc 46 dienām, un nosēšanās uz pavadoņa virsmas plānota 6. septembrī. Vienlaikus Mēness virsmas pētīšanai, ar zondi tiks veikti mērījumi no pavadoņa orbītas. Misijas mērķis ir ievākt zinātnisku informāciju par Mēness topogrāfiju, minerāliem, eksosfēru, kā arī meklēt hidroksilgrupas elementus un ūdeni ledus formā.

Kā jau ziņots, sākotnēji raķetes palaišana bija plānota jau 15. jūlijā, taču starts tika vairākkārt atlikts tehnisku iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!