Irānas valsts televīzija trešdien pārraidījusi sižetu, kurā redzama lielā dziļumā izraktu tuneļu sistēma ar raķetēm un to palaišanas iekārtām. Tās varētu tikt izmantotas, ja "ienaidnieki izdarītu kļūdu", atsaucoties uz armijas pārstāvju teikto, vēsta aģentūra AFP.

Šie kadri publiskoti tikai trīs dienas pēc tam, kad Irāna izmēģinājusi jaunas tālā rādiusa raķetes, kas pēc ASV teiktā varētu būt pārkāpušas ANO Drošības padomes rezolūciju, un tikai dienu pēc 14. jūlijā noslēgtās kodolvienošanās apstiprināšanas Irānas parlamentā.

Irānas amatpersonas jau ziņoja, ka kodolvienošanās neietekmēs tās militāros spēkus, tostarp ballistisko raķešu programmu. Tiek uzskatīts, ka raķetes izmēģinājums un slepenu pazemes raķešu bāžu demonstrēšana ir centieni parādīt, ka valsts līdz ar kodolvienošanās parakstīšanu nav kļuvusi vājāka.

Video redzamo tuneļu sistēma sastāv no vairākus simtus metru gariem un vismaz 10 metru augstiem tuneļiem, kuros redzamas gan raķetes un to palaišanas sistēmas, gan liels skaits karavīru.

Islāma Republikas Revolucionālās sardzes Gaisa spēku divīcijas generālis Amīrs Ali Hadžizadehs norādījis, ka šādas tuneļu sistēmas 500 metru dziļumā atrodoties visā valstī. "Islāma Republikas tālā rādiusa raķešu bāzes atrodas gatavībā zem augstiem kalniem visās valsts provincēs un lielpilsētās," viņš pavēstījis bruņoto spēku interneta vietnē, "tas ir tikai mūsu iespaidīgo raķešu bāžu paraugs, jaunas un uzlabotas jaunākās paaudzes tālā rādiusa šķidrās un cietās degvielas raķetes esošos ieročus sāks aizvietot jau no nākamā gada."

Hadžizadehs arī atklājis, ka raķetes ir gatavas palaišanai visā Irānā pēc augstākā vadītāja Ali Hameneji pavēles.

Irānas spēka izrādīšana varētu būt atbilde Rietumiem, īpaši ASV, kuras par spīti kodolvienošanās panākšanai paziņojušas, ka dažādu instrumentu izmantošana, tostarp militāru, attiecībā pret Irānu joprojām ir iespējami, pieļauj AFP.

Hadžizadehs norādījis, ka Irāna nesāks karu, bet, "ja ienaidnieki izdarīs kļūdu, raķešu bāzes izvirdīs kā vulkāni no zemes dzīlēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!