Krievijas Irkutskas apgabala Ustkutskas rajonā iedzīvotāji noķēruši augsta ranga ierēdņus, kuri, kā uzskata vietējie, nodarbojušies ar mežu dedzināšanu, vēsta "Radio Svoboda". Pašvaldība šādas apsūdzības noliedz.

Vietējos medijos publicētajos video redzami Ustkutskas rajona mēra vietnieks Mihails Barss, mēra preses sekretāre Jekaterīna Anisimova un rajona administrācijas lauksaimniecības nodaļas vadītājs Mihails Tiškivskis.

Viņi ar degvielas kannām pieķerti pie meža. Ierēdņi ar dronu esot filmējuši pašu izraisītus ugunsgrēkus. Pirms tam rajona administrācija bija izdevusi aizliegumu apmeklēt vietējās upes augstās ugunsbīstamības mežos dēļ.

Pēc šī incidenta, kura laikā saniknotie iedzīvotāji pat piekāvuši Barsu, rajona administrācijas vadītāja Marija Kosigina paziņoja, ka ierēdņi neko nav dedzinājuši, bet benzīna kannas viņiem līdzi bijušas, lai taigā papildinātu degielu laivai, ar kuru viņi ieradās uz meža apgabalu.

Turklāt incidenta brīdī viņi bijuši darba izdevumā – viņi nolēmuši ar dronu nofilmēt iespējamos ugunsgrēkus, par ko ziņojuši iedzīvotāji, lai tos izmantotu preses paziņojumos.

Izplatīto informāciju par mežu ļaunprātīgu dedzināšanu Kosigina saista ar politisko cīņu – gaidāmajām Ustkutskas mēra vēlēšanām.

Pagājušajā nedēļā vides aizstāvju organizācija "Greenpeace" publicēja datus, ka pašlaik Krievijā deg vairāk nekā 1,3 miljoni hektāru meža, kas ir rekordaugsts rādītāja pavasara periodam.

"Greenpeace" brīdina, ka vasarā var atkārtoties 2010. gada situācija, kad meža ugunsgrēku smogs pārklāja desmitiem lielās Krievijas pilsētas. Ekologi arī skaidro, ka vairums ugunsgrēku nav radušies dabīgā ceļā.

Pagājušā gada vasarā Krievijā dega miljoniem hektāru meža, tostarp Irkutskas un Krasnojarskas reģionos. Medijos tika izvirzītas teorijas, ka mežus dažkārt dedzina, lai pēc tam dabūtu atļaujas tos izcirst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!