Foto: Kadrs no video

Šonedēļ Sīrijas ziemeļaustrumos ASV militārais konvojs bloķēja Krievijas militārajam konvojam ceļu uz kurdu "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) kontrolētu naftas lauku, pastiprinot spriedzi abu valstu starpā. Šis ir jau trešais publiski izskanējušais šāds gadījums dažu nedēļu laikā, atsaucoties uz vietējo žurnālistu Nišanu Mohamadu, vēsta "Voa".

Ceturtdien publicēts īss otrdienas notikušā video, kurā redzama abu ārvalstu spēku stīvēšanās uz pārpildītās šosejas starp kurdu pilsētām.

ASV spēki nav ļāvuši Krievijas bruņutransportieru rindai turpināt ceļu pa vietējā mēroga šoseju 716, no kuras tālāk ir pieeja diviem svarīgiem naftas laukiem – Sveidijes un Rumeilas –, kā arī Sīrijas-Irākas robežai. Gan naftas laukus, gan robežpunktu šajā reģionā kontrolē ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītie kurdu spēki.

Video priekšplānā pelēkzaļais bruņutransportieris ar sarkanām līnijām ir krievu spēku auto, fonā tuksneša oranžā krāsā redzams ASV bruņutransportieris:


Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps pērnā gada oktobrī paziņoja par spēku atvilkšanu Sīrijā no Turcijas robežas, Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans paziņoja par ofensīvas uzsākšanu pret SDF, kurus uzskata par teroristu organizāciju. ASV spēkiem atvelkot spēkus, SDF drošības saglabāšanai lūdza Sīrijas Bašara al Asada režīmu atbalstošo Krievijas spēku palīdzību.

ASV pilnībā spēkus gan neatvilka, saglabājot plašu klātbūtni pašos Sīrijas ziemeļaustrumos, kā arī austrumos pie Deir ez Zoras, kur atrodas valsts lielākie naftas lauki. Rezultātā reģionā atrodas gan Krievijas spēki, gan ASV spēki, taču līdz šim skaidri nenoteiktās patruļas zonas nebija sadūrušās, krieviem klātbūtni saglabājot galvenokārt ap Turcijas okupētajām Sīrijas teritorijām, kā arī iepriekš SDF ar koalīcijas atbalstu no "Daesh" atkarotajās lielākajās reģiona pilsētās, piemēram Tabkā un Rakā.

Šobrīd pēc pieaugoša spiediena gan no starptautisko partneru puses, gan ASV parlamenta Tramps piekritis atkārtoti palielināt ASV spēku klātbūtni valstī līdz aptuveni 500 karavīriem, lai novērstu režīma, to atbalstošo Krievijas un Irānas spēku piekļūšanu naftas laukiem, kā arī novērstu šobrīd daļēji iznīcināto un pagrīdē esošo "Daesh" potenciālu atgriešanos.

Līdz ar ASV klātbūtnes palielināšanos reģionā, aizvien biežāk piedzīvoti incidenti, kuros ASV spēki bloķē Krievijas konvoju ceļu, liekot tiem atgriezties bāzēs. "Voa" citētais Nišans Mohamads atzīmējis, ka viss liecina par ASV spēku vēlmi ierobežot Krievijas spēku klātbūtni noteiktos Sīrijas reģionos. Savukārt SDF spriedzi abu savu partneru vidū nekomentē.

ASV nemilitārā konvoja ar loģistikas materiāliem ierašanās Sīrijas kurdu pašpasludinātajā galvaspilsētā Kāmišli 12. janvārī:

Krievijas spēku ierašanās Sīrijas kurdu pašpasludinātajā galvaspilsētā Kāmišli 15. janvārī:

ASV konvoja pārvietošanās pa ceļu Sīrijas ziemeļaustrumos 23. janvārī:

Vairums Ziemeļsīrijas teritoriju faktiski kurdu pašorganizēto spēku kontrolē nonāca 2012. gadā, kad pieņemoties spēkā pilsoņkaram, brūkošā armija tika mobilizēta cīņām valsts rietumos, bet vēsturiski pārsvarā kurdu apdzīvotajās teritorijās faktiski iestājās varas vakuums. Vakuumu izmantoja arī džihādisti, radot "Daesh" un 2014. gadā plašā ofensīvā ieņemot lielas platības Sīrijā un Irākā. Kurdiem ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību izdevās noturēties, atgūt pašu apdzīvotās Sīrijas zemes, kā arī sakaut "Daesh" visos Sīrijas austrumos.

"Daesh" zaudējot teritorijas un vienlaikus Sīrijas režīmam ar irāņu un krievu atbalstu gūstot pārspēku pār opozīcijas spēkiem valsts rietumos, pastiprinājās gan Turcijas interese ierobežot kurdu militāro grupējumu spēku tās pierobežā, gan Sīrijas vēlme atgūt naftas laukus, kuru vairums pēc "Daesh" sakaušanas nonāca SDF kontrolē. Kurdi savukārt nevēlas zaudēt pašu nosargātās zemes un izkaroto pašnoteikšanos, ņemot vērā, ka gadu desmitiem Bašara al Asada un iepriekš viņa tēva vadītajā Sīrijā kurdi saskārās ar izteiktu diskrimināciju, tostarp zemju atņemšanu, privātīpašumu liegšanu, valodas liegšanu un citiem.

ASV mērķis reģionā ir ilgtermiņā demonstrēt atbalstu saviem sabiedrotajiem, kā arī nepieļaut Sīrijas režīmam un tās atbalstītājiem kontrolēt naftas laukus. Krievijas mērķis savukārt ir pretējs – atjaunot Sīrijas režīma varu pār visu valsts teritoriju, kā arī iegūt īpašas tiesības naftas lauku izstrādē, kā tas jau noticis citos naftas laukos, kurus šobrīd kontrolē Sīrijas režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!