ASV karaflote Persijas līcī veiksmīgi izmēģinājusi nelielu mērķu iznīcināšanu ar modernu ieroču sistēmu – lāzera stara lielgabalu. Flotes izplatītā video redzams, kā uz kuģa "USS Ponce" izvietotā sistēma neitralizē laivu un bezpilota lidaparātu.

Šī ir pirmā reize, kad modernā sistēma izvietota un izmēģināta uz reāli dienestā esoša kuģa. Izmēģinājumi bijuši veiksmīgi, un sistēma darbojusies bez kļūmēm.

30 kilovatu klases lāzera sistēma uz desanta kuģa "USS Ponce" uzstādīta jau augustā. Ar spēcīgo lāzera staru var raidīt apžilbinošu brīdinājuma šāvienu, kā arī aizdedzināt nelielus mērķus, piemēram, bezpilota lidaparātus un nelielas laivas.

Lai izstrādātu ieroci līdz pašreizējam līmenim, bija nepieciešami septiņi gadi un 40 miljoni dolāru (32 miljoni eiro). Kuģa tūre pa Persijas līci uzskatāma vairāk par izmēģinājumu turpināšanu, nekā regulāru dienestu. 

Tehnoloģijas galvenā priekšrocība ir tā izmaksas - viens lāzera šāviens izmaksā tikai aptuveni dolāru, uzsver flote. Tomēr jāņem vērā, ka lāzera stara efektivitāte ir atkarīga no dažādiem faktoriem, piemēram, putekļu un tvaika daudzuma gaisā. Dati par lāzera efektīvās darbības attālumu ir slepeni.

Foto no izmēģinājumiem 2013. gadā

Tāpat ierocim ir nepieciešama enerģija, kas nozīmē, ka uz kuģa ir jāizvieto jaudīgi ģeneratori. ASV karaflote 2013. gada aprīlī, kad sākās pirmie ieroča izmēģinājumi uz kuģa, sistēmu raksturoja kā "revolucionāru tehnoloģiju, kas flotei dod ļoti pieejamu daudzfunkciju ieroci ar lielas ietilpības aptveri un nepārspējamu precizitāti, mērķēšanas un vadības funkcijām".

Tikmēr pētnieki norāda, ka lāzers potenciāli var radīt draudus satelītiem un lidmašīnām.

ASV tiek izmēģināta arī sauszemes lāzera sistēma, kas var pasargāt karavīrus no raķetēm un šāviņiem.

ASV savu militāro klātbūtni Persijas līcī palielina kopš 2011. gada, pieaugot spriedzei attiecībās ar Irānu. ASV ir vērsušas ekonomiskās sankcijas pret Irānu un tās naftas ieguves nozari, lai piespiestu Teherānu atteikties no pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas.

Irāna piedraudēja bloķēt ieeju Persijas līcī - Hormuza šaurumu, caur kuru tiek transportēta piektā daļa no pasaules naftas eksporta. Vašingtona uz to atbildēja, ka izmantos savu karafloti, lai blokādi nepieļautu.

Irānas taktika pret ASV karakuģiem varētu būt savu nelielo un ātro laivu izmantošana, norāda raidsabiedrība RT, turpinot, ka pret šāda tipa mērķiem ir piemērots jaunais ASV lāzera lielgabals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!