Foto: Kadrs no video

Ukrainas neatkarīgie izmeklētāji no "Talionis Group" publicējuši 10 minūtes garu video, kurā redzams, kā Kijevas centrā 2014. gada 20. februārī, kad tur notika asiņainas demonstrantu un kārtības sargu sadursmes, pārvietojas un šauj bijušais specvienības "Berkut" kaujinieks Pavlo Abroskins.

Ierakstā redzama Abroskina pārvietošanās pērnā gada 20. februāra rītā, kad "Berkut" atvairīja demonstrantu uzbrukumu, raksta vietne "Ukraine Today". Video redzamajos kadros Abroskins vismaz desmit reizes izšāvis no savas triecienšautenes.

Kopā ar savu kolēģi Serhiju Zinčenko, 26 gadus vecais Abroskins ir apsūdzēts 39 neapbruņotu aktīvistu nogalināšanā. Viņu lieta tiek izskatīta tiesā, norāda "Ukraine Today".

"Berkut" ir nu jau izformēta elitāra milicijas vienība, kuru apsūdz brutāla spēka pielietošanā pret demonstrantiem, kas 2013. gada nogalē un 2014. gada sākumā pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā uz tā saukto Eiromaidana protestu.

To izraisīja prezidenta Viktora Janukoviča lēmums neslēgt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, tā vietā dodot priekšroku ciešākām saitēm ar Krieviju. Protestus vēl vairāk pastiprināja mēģinājumi demonstrantus izdzenāt ar spēku.

20. februāris kļuva par protestu asiņaināko dienu. Radikālāk noskaņoti protestētāji devās pretuzbrukumā un atguva visu Neatkarības laukumu, ko iepriekšējās dienās nežēlīgās sadursmēs milicija bija daļēji atbrīvojusi.

Kopumā Maidanā gāja bojā vairāk nekā 100 protestētāju, kuri pēc tam nodēvēti par "ņebesnuju sotņu" ("debesu sotņa"). No 18. līdz 20. februārim gāja bojā arī 13 drošības dienestu darbinieku, bet 189 guva šautus ievainojumus.

Vēl 2015. gada oktobrī vietās, kur Kijevā notika asiņainākās sadursmes un tika nošauti protestētāji, redzamas aktīvistu veidotas piemiņas vietas ar kritušo fotogrāfijām, ložu caururbtiem vairogiem, aizsargķiverēm, gāzmaskām un degmaisījuma pudelēm, pārliecinājās portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!