Teroristu grupējums "Daesh" publiskojis video, kurā esot redzami tā kaujinieki, rokot tuneļus grupējuma kontrolētajā Irākas lielākajā pilsētā Mosulā un tās apkārtnē, gatavojoties gaidāmajam Irākas lielākās pilsētas aplenkumam.

Irākas armija un Kurdistānas pešmergas spēki ar ASV gaisa atbalstu patlaban gatavojas Mosulas atkarošanas kampaņai. Patlaban tie nostiprinās uz austrumiem un dienvidiem no pilsētas, citu pēc citas no džihādistiem atkarojot nelielas pilsētas.

"Daesh" publicētajā video Mosula tieši netiekot pieminēta, raksta "Alalam", taču to publiskojis Ninīves provinci, kurā ietilpst arī Mosula, kontrolējošais grupējuma atzars. Medijs uzsver, ka video vairs nav dzirdams agrākais džihādistu tonis, kad tie sludināja agresiju un militāros panākumus.

Mosula "Daesh" kontrolē nonāca jau 2014. gada vasarā, un Irākas armija to pameta steigā, atstājot milzīgus munīcijas un ieroču krājumus, kuru vidū bija vismaz 2000 "Humvee" bruņumašīnas.

Mosulas atbrīvošanas kampaņā joprojām jārēķinās ar spēcīgu džihādistu pretestību - Ziemeļsīrijas medijs "ARA News" iepriekš vēstīja, ka Mosulā atrodas vairāk nekā 12 000 "Daesh" kaujinieku. Apvienotās koalīcijas vadītājs Irākā Osama al-Nudžaifi žurnālistiem norādījis, ka pašā pilsētā atrodas aptuveni 7000 džihādistu, bet tās piepilsētās vēl vismaz 5000.

Savukārt "Sarkanais Krusts" paziņojis, ka sakarā ar gaidāmo Mosulas atbrīvošanas operāciju vajadzēs pārvietot un izmitināt vairāk nekā miljonu iedzīvotāju.

Pirms konflikta pilsētā dzīvoja 2,5 miljoni iedzīvotāju.

Irākas gaisa spēki met informatīvās lapiņas virs Mosulas, aicinot iedzīvotājus cīnīties pret "Daesh":


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!