Foto: Kadrs no video

Tīmeklī publicēts video, kurā esot redzams 26. februārī notikušā uzbrukuma brīdis Krievijas agrīnās brīdināšanas un vadības lidmašīnai A-50 Mačulišču militārajā aviobāzē Baltkrievijā.

Video esot uzņemts no tā paša drona, kurš nogādājis sprāgstvielas un kopā ar tām eksplodējis, tāpēc pats sprādziena mirklis nav redzams.

Toties ierakstā var redzēt, kā drons paceļas, sasniedz lidmašīnu un nosēžas uz pārsega, zem kura atrodas satelīta sakaru aparatūra, skaidro portāls "Liga". Pēc tam video apraujas.

Iepriekš Baltkrievijas opozīcijas organizācija BYPOL publicēja video, kurā drons lido virs A-50 lidmašīnas un nosēžas uz tās radara diska. Tas bijis izlūkošanas lidojums pirms īstā uzbrukuma. Organizācija uzsvēra, ka ar šo video atspēko diktatora Aleksandra Lukašenko apgalvojumus, ka Baltkrievijai ir pašas labākās pretgaisa aizsardzības un pretdronu sistēmas.

26. februārī tika ziņots, ka netālu no Minkas esošajā Mačulišču lidostā Baltkrievijā atskanējuši vairāki sprādzieni. Atbildību par uzbrukumu, kurā esot bojāta Krievijas lidmašīna A-50, uzņēmās tā sauktie "Baltkrievijas partizāni".

Krievijas un Baltkrievijas amatpersonas gan noliedza, ka A-50 būtu nodarīti kādi bojājumi.

View this post on Instagram

A post shared by BYPOL NEWS (@osb.bypol)

Baltkrievija tiešā veidā nav iesaistījusies Krievijas karā pret Ukrainu, taču Krievijas spēki izmanto Baltkrievijas teritoriju un infrastruktūru, tāpēc Minska uzskatāma par Krievijas agresijā iesaistīto pusi.

Vairāk par Baltkrievijas lomu karā un attiecībām ar Krieviju var skatīties šeit.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!