Pēc vairākas dienas ilgušām kaujām ar grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujiniekiem Irākas armija svētdien pameta Ramādī pilsētu, kas atrodas tikai 112 kilometru attālumā no galvaspilsētas Bagdādes.

Tiek lēsts, ka cīņā par pilsētu no piektdienas līdz svētdienai gājuši bojā aptuveni 500 cilvēki, to skaitā policisti, kuriem beigusies munīcija, un krustugunīs iekļuvuši civiliedzīvotāji, ziņo raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 8000 cilvēku šajā pašā laika periodā pametuši savas mājas pilsētā.

Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī krišana ir smags trieciens Irākas armijai un valdībai. Martā valdības spēkiem izdevās atgūt no IS citu provinciālo centru – Tikrītu. Pēc tam premjers Haiders al Abadi paziņoja, ka sākas tāda pati operācija Anbāras provinces atbrīvošanai.

Taču tagad Ramādī ir kritusi. Līdz ar pilsētu ir zaudēts arī visas provinces militārais komandcentrs.

Pirmdien izskanējušas ziņas, ka pilsētu uzdots atgūt Irānas atbalstītajiem brīvprātīgajiem šiītu kaujiniekiem – Tautas mobilizācijas spēkiem, ziņo BBC. ASV tas raisa bažas par sektu spriedzes un vardarbības pieaugumu pārsvarā sunnītu apdzīvotajā apvidū.

Pēc tam, kad šiītu karotāji iegāja Tikrītā, sekoja ziņas par plašu vardarbību un laupīšanu.

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!