Turcijas prezidenta birojs publicējis novērošanas kameru uzņemtu video kompilāciju, kurā redzams piektdien valsts apvērsuma mēģinājuma laikā notikušais tanku uzbrukums prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilij, kā arī karavīru ieiešana Marmarisas viesnīcā, kur prezidents pavadīja atvaļinājumu.

Erdogana pils tuvumā Ankarā esošās novērošanas kameras fiksējušas (video augšā), kā simtiem cilvēku atsaukušies viņa aicinājumam bloķēt ielas un laukumus, lai apturētu apvērsuma īstenotājus. Tiem izdodas nobloķēt tankus, kuri cenšas tuvoties pilij.

Tāpat redzams, ka kaujas helikopteri uzbrūk armijas daļām, kuras bloķē ielas.

Savukārt citā video, kuru uzņēmušas novēršanas kameras pie viesnīcas Marmarisas pilsētā Turcijas dienvidaustrumos fiksēta armijas, prezidenta apsardzes un policistu apšaude. Erdogans viesnīcu pameta īsi pirms karavīru iebrukuma. Apšaudē viesnīcā mira divi policisti un deviņi tika ievainoti.


Piektdien notikušā apvērsuma mēģinājuma laikā miruši vairāk nekā 290 cilvēki, bet aptuveni 1400 ievainoti. Pučisti izmantoja tankus, kaujas helikopterus un pat iznīcinātājus, uzbruka parlamentam un pretizlūkošanas dienesta centrālajai ēkai, kā arī centās bloķēt valsts lielāko lidostu un tiltu pār Bosfora šaurumu Stambulā.

Apvērsums gan izgāzās, jo daļa armijas, augsti stāvošu politiķu, kā arī sabiedrības nostājās prezidenta pusē.

Pēdējais veiksmīgais militārais apvērsums valstī notika pirms 36 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!