Foto: Kadrs no video

Pēc 24. novembra incidenta, kad Turcijas iznīcinātājs Sīrijas pierobežā notrieca Krievijas bumbvedēju Su-24, Maskava paziņoja, ka Sīrijā izvietos savu modernāko pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400.

Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi video, kurā parādīts, kā komplekss ceturtdien Krievijas Gaisa spēku bāzē Sīrijas Latākijas provincē tiek izkrauts no "Antonov" kravas lidmašīnas un sāk kaujas dežūru.

Tāpat pie Sīrijas krastiem ieradies raķešu kreiseris "Moskva". S-400 un karakuģa mērķis būs garantēt Krievijas lidmašīnu drošību.

Krievijas Su-24 notriekšana ir pamatīgi saasinājusi Ankaras un Maskavas attiecības, kuras katra atbalsta citu pusi Sīrijas pilsoņu karā. Turcija apgalvo, ka lidaparāts pārkāpis tās gaisa telpas robežu, turklāt pirms notriekšanas 10 reizes brīdināts. Tikmēr Krievija to noliedz, uzsverot, ka Su-24 izpildīja kaujas uzdevumu tikai Sīrijas teritorijā.

Krievijas lidmašīnas, kas kopš septembra piedalās kaujas operācijās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pretiniekiem, Turcijas robežu ir pārkāpušas jau iepriekš.

S-400 "Triumf" ir Krievijas pati modernākā pretgaisa aizsardzības sistēma – iepriekšējās versijas S-300 uzlabojums. Sistēma ar tāla un vidēja darbības rādiusa raķetēm spēj iznīcināt mērķus līdz 400 kilometru attālumā.

Tas nozīmē, ka raķešu darbības teritorija iesniedzas dziļi NATO dalībvalsts Turcijas teritorijā.

Raķešu mērķi var būt gan lidmašīnas, gan ballistiskās un spārnotās raķetes. Sistēma sastāv no radaru komplekta, raķešu palaišanas iekārtām un komandcentriem. S-400 ir tikai un vienīgi Krievijas bruņojumā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!