Foto: Kadrs no video

Ukrainas Drošības dienests (UDD) publiskojis video, kurā esot redzama divu Krievijas pusē pārgājušu dezertieru aizturēšana uz administratīvās robežas ar Krievijas okupēto Krimas pussalu.


Kijeva iepriekš paziņoja, ka Ukrainas kontrolētajā teritorijā ir aizturējusi divus Krievijas karavīrus, kuri pirms Krimas okupācijas 2014. gadā dienēja Ukrainas spēkos, bet tad lauza zvērestu un iestājās dienestā Krievijas armijā.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija apsūdzēja Ukrainu, ka UDD aģenti abus karavīrus – Maksimu Odincovu un Aleksandru Baranovu – 20. novembrī nolaupījuši Krimas teritorijā un aizveduši uz Ukrainu. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs 22. novembrī karavīru aizturēšanu nosauca par "neleģitīmu provokāciju".

UDD otrdien publiskotajā video redzams, ka aizturēšana notika uz tilta, kur plīvo Ukrainas un Krievijas karogi. Abi vīrieši aizturēšanas brīdī mēģina bēgt uz Krievijas kontrolēto robežas pusi.

"Dezertieri tika aizturēti pie Čonharas kontrolpunkta uz administratīvās robežas ar okupēto Krimu," preses konferencē otrdien uzsvēra UDD vadītājs Vasils Hristaks.

Saskaņā ar viņa stāstīto UDD saņēma informāciju, ka dezertieri materiālo interešu vadīti korupcijas shēmas ietvaros mēģinās iegūt noteiktus dokumentus Ukrainas teritorijā. Čonharas kontrolpunktā viņiem bija jāsatiekas ar kurjeru, ziņo "Ukraine Today".

Sekojot kurjeram, UDD aģenti novērojuši dezertierus un aizturējuši tos mirklī, kad viņi atradās Ukrainas kontrolētajā teritorijā, apgalvo UDD.

Savukārt Krievijas ziņu aģentūra TASS atsaucas uz kādu Krievijas Melnās jūras flotes pārstāvi, kurš apgalvo, ka Odincovs un Baranovs Ukrainas teritorijā ievilināti ar viltu.

"Bijušie Ukrainas karavīri zināja, ka pret viņiem 2015. gadā ir ierosinātas lietas par nodevību. Galējo slēdzienu pieņems izmeklētāji, bet karavīriem, kas nodevuši valsti, draud līdz 15 gadiem cietumā," "Ukraine Today" citē UDD šefu Hristaku.

Vēstīts, ka Krievija 2014. gada pavasarī okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. No Krimā izvietotajiem Ukrainas karavīriem daļa atgriezās kontinentālajā Ukrainā, bet daļa pieņēma piedāvājumu dienēt Krievijas armijā.

Krimas okupācija un bruņoto nemieru atbalstīšana Donbasā Krievijai izmaksāja starptautisku nosodījumu un sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!