Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piedalījies pašu valstī ražotas lidmašīnas testa lidojumā, ziņo noslēgtās valsts oficiālais propagandas kanāls KCTV. Lai gan lidojums esot noticis martā, par to tiek ziņots tikai tagad.

Videomateriāla sākumā redzams, kā diktators inspicē lidmašīnu, kā arī dod norādes tās uzlabošanai, piemēram, iesakot ierīkot kāpšļus. "Fakts, ka mūsu fabriku strādnieki ir radījuši lidmašīnu ar pašu rokām un pašu tehnoloģijām, parāda, ka partijas vēlme vienmēr izrādās realizējama - man ir jālido ar darbaļaužu ražoto lidmašīnu," Ziemeļkorejas diktatora vārdus citē KCTV.

Pēcāk sižetā redzams, kā viņš, kabīnē sēdēdams pilota vietā, traucas pa skrejceļu. Nākamajos kadros lidmašīna jau atrodas gaisā, bet netiek filmēts no lidmašīnas, kā arī nav redzams nolaišanās brīdis, liekot domāt, ka valsts līderis gaisā pats nemaz nav pacēlies.

Pēc lidojuma Čenuns atkal redzams inspicējam lidmašīnu un dodam norādes apkārt sanākušajiem vienmēr ieinteresētajiem viņa sekotājiem ar un bez pierakstu blociņiem rokās.

"Lidmašīna, kuru būvējusi strādnieku šķira, ir augstākā līmeņa izpildījums, bija viegli to manevrēt un motors izklausījās pareizi! Mēs to uzbūvējām!" viņš teicis.

Jau iepriekš KCTV ir rādīta Ziemeļkorejā esoša lidmašīnu ražošanas līnija. Tajā tika saliktas uz savulaik vēl Ukrainas PSR uzņēmuma "Antonov" ražotās lidmašīnas "An-2" bāzētas vieglās lidmašīnas.

Tāpat eksperti norāda uz Ziemeļkorejas dizaineru aizdomīgi labo spēju jauno lidaparātu veidot pēc līdzības ļoti tuvu ASV ražotajām "Cessna 172 Skyhawk" lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!