Ne visai inteliģentu veidu, kā izvairīties no atbildes uz neērtu jautājumu, izvēlējies prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" līderis Aleksandrs Zaldostanovs – viņš žurnālistu vienkārši "pasūtīja" un aizgrūda prom, liecina projekta "Current Time" video.

Žurnālisti par Ķirurgu dēvēto krievu motociklistu līderi iztaujāja pie Baltkrievijas robežas ar Poliju, kur svētdien poļu robežsargi neielaida valstī "Nakts vilku" rīkotā brauciena uz Berlīni dalībniekus.

Kāds žurnālists Ķirurgam norādīja, ka Otrā pasaules kara sākumā PSRS bija nacistiskās Vācijas sabiedrotā, uz ko Zaldostanovs atbild, ka "dažiem galvās ir sabrukums".

"PSRS, viņš man saka, bija Hitlera pusē! Vai nu viņš ir jucis, vai provokators, nav man vairs ko piebilst," komentē Ķirurgs. Pēc brīža par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu dēvētais Zaldostanovs žurnālistu atgrūž ar roku.

"Ej no šejienes, ej, tinies prom," to darot runā Ķirurgs.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Nakts vilku" brauciens "Uzvaras ceļi" ir veltīts nacistiskās Vācijas sagrāvei Otrajā pasaules karā. Brauciena maršruts vijas no Maskavas cauri Baltkrievijai, Polijai, Slovākijai, Čehijai un Austrijai, lai 9. maijā ierastos Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Brauciens startēja 29. aprīlī.

Krievija PSRS dalību karā un nacistu sakaušanu izmanto kā tautu saliedējošu un tā sauktās "krievu pasaules" mobilizējošu elementu.

Kremlis arī asi reaģē uz centieniem "pārrakstīt vēsturi", kā Maskavā tiek definēti jebkuri Otrā pasaules kara vēstures skaidrojumi, kas neatbilst Krievijas oficiālajai nostājai.

Tāpēc PSRS un nacistiskās Vācijas sadarbības pieminēšana Otrā pasaules kara priekšvakarā Maskavas propagandistiem ir nepatīkams fakts.

1939. gadā starp Vāciju un Padomju Savienību tika noslēgts tā sauktais Molotova–Ribentropa pakts jeb Neuzbrukšanas līgums starp Vāciju un PSRS. Dokumenta slepenie protokoli sadalīja PSRS un Vācijas ietekmes sfēras Baltijas valstīs, Somijā, Rumānijā un Polijā. PSRS arī sadarbojās ar Vāciju un sniedza tai atbalstu, kad Hitlers gatavojās karam ar Rietumiem.

1939. gada 1. septembrī Vācija iebruka Polijā. 17. septembrī no otras puses Polijā iebruka arī PSRS, sadalot valsti divās daļās. Nacistu un komunistu formālā draudzība beidzās ar nacistiskās Vācijas uzbrukumu PSRS 1941. gada 22. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!