Foto: Kadrs no video

Prokrieviski noskaņotais britu žurnālists un aktīvists Greiems Filipss, kurš, pateicoties kādreizējai sadarbībai ar Krievijas propagandas kanālu RT un savu prokremlisko sižetu dēļ pazīstams kā "Kremļa blogeris", atgādinājis par sevi ar izdarībām pie ukraiņu nacionālista Stepana Banderas kapa.

Viens no pirmskara Ukraiņu nacionālistu organizācijas (OUN) līderiem Bandera Otrā pasaules kara laikā nokļuva vācu okupantu gūstā un pēc atbrīvošanas apmetās Rietumvācijā. 1959. gadā viņu noindēja PSRS VDK aģents un Bandera tika apglabāts Minhenē.

15. oktobrī, kas ir Banderas nāves gadadiena, Filipss savos sociālo tīklu kontos izvietoja video, kurā viņš redzams noraujam Ukrainas karogu no Banderas kapa, tā vietā pie krusta piestiprinot uzrakstu: "Šeit apglabāts ukraiņu nacists Stepans Bandera".

Ukrainas ģenerālkonsulāts Minhenē par šo incidentu informējis policiju, kura sākusi nepieciešamās procesuālās darbības, teikts konsulāta "Facebook" lapā.

Ukraiņu politiskais darbonis Bandera ir viens no Ukraiņu nacionālistiskās kustības 20. gadsimta ideologiem un teorētiķiem. OUN darbības bija vērstas gan pret PSRS, gan Poliju. 1941. gadā OUN Ļvivā deklarēja neatkarīgās Ukrainas nodibināšanu. Drīz pēc tam vācieši Banderu arestēja. No ieslodzījuma koncentrācijas nometnē viņš izkļuva 1944. gadā.

Banderas darbības tiek pretrunīgi vērtētas, bet daudziem ukraiņiem viņš ir nacionālais varonis, sevišķu lomu un simbolismu tam ieņemot pēc Krievijas agresijas pret Ukrainu sākšanās 2014. gadā. Krievija un Kremļa propaganda Banderu dēvē par fašistu.

Savukārt Filipss, kurš ir Krievijas agresijas Ukrainā atbalstītājs, jau ir zināms ar dažādām provokācijām, tostarp Latvijā. 2016. gada 16. martā Filipss viesojās arī Rīgā, kur centās traucēt leģionāru atceres gājienu. Valsts policija aktīvistu arestēja, un Iekšlietu ministrija viņu izraidīja no valsts. Filipss pēc izraidīšanas devās uz Krieviju un, pēc ierašanās tur, paziņoja, ka ir ieradies valstī, kur atšķirībā no Latvijas tiek cienītas cilvēktiesības.

Tajā pašā gadā Lillē Filipss kacināja ukraiņu futbola līdzjutējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!