Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas aizsardzības ministrija šodien pirmoreiz plašākai sabiedrībai prezentēja savu jaunāko bezpilotu lidaparātu jeb dronu "S-70 Ohotņik", tādējādi palielinot pēdējos gados izstrādāto ieroču klāstu ar jaunu ierīci.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteikti bieži savās runās uzsver tieši Krievijas ieroču spēku un attīstību, tādējādi veicinot Krievijas kā nozīmīgas ieroču ražošanas valsts tēlu. Viņa retorikai pieder izteikumi par Krievijas neuzvaramajiem atomieročiem, nepārtveramajām virsskaņas raķetēm un cunami izraisošām torpēdām.

Jaunākais pienesums šajā ieroču klāstā – drons "Ohotņik" – spējot pieveikt 5000 kilometrus bez papildu uzpildes un par spīti savam lielumam esot radariem neredzams, gluži kā tā 80. gados izstrādātais amerikāņu vizuālais līdzinieks stratēģiskais bumbvedējs "Northrop Grumman B-2 Spirit". Ar 15 metru plato spārnu vēzienu apveltītais lidaparāts ir pirmais mūsu austrumu kaimiņvalsts tā dēvētais smagais uzbrukuma drons, un pilnā bruņojumā var sasniegt 20 tonnas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Portāls "Vice" raksta, ka tas līdzīgs ne tikai "B-2", bet arī ASV dronam "Lockheed Martin RQ-170". 2011. gadā vienu notrieca Irāna, kura arī vēlāk prezentēja vizuāli līdzīgu dronu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Visas tā īpašības gan vēl tikai jāpārbauda dzīvē, jo trešdien tas veicis tikai divdesmit minūšu ilgu pirmo lidojumu, kurš pārdzīvots bez ķibelēm.

"Vice" atzīmē, ka Rietumu militārie eksperti gan saglabājuši skepsi gan par šo, gan citiem Krievijas jaunajiem un nereti par pārākajiem dēvētajiem ieročiem, ņemot vērā gan to neveiksmes testos, gan atsevišķos gadījumos testu neesamību vai arī ierobežotās spējas jaunos ieročus ražot sērijveidā. Piemēram, pērn Putina lielītā jaunā tipa vadāmā kodolgalviņu nestspējīgā raķete ar neierobežotu lidojuma attālumu visos četros fiksētajos testos avarējusi, "veiksmīgākajā" pievarot vien 35 kilometrus.

Medijs atgādina, ka līdz šim Krievijas ražojumu un bruņojuma klāstā ir tikai maza un vidēja izmēra droni. Pirmais, lai arī īsais lidojums uzskatāms par veiksmīgu un, ja tādi būs arī turpmākie, tas būs uzskatāms par lielu soli Krievijas dronu tehnoloģiju attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!