Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas armijas dažādas vienības gan pašā Krievijā, gan Baltkrievijā kopš aizvadītās nedēļas nogales no iepriekš izveidotajām bāzēm pastiprināti tiek pievilktas pie pašas Ukrainas robežas, liecina sociālajos tīklos publicētie video. Turpinot noliegt iebrukuma plānus, Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien izziņoja spēku atvilkšanu.

Krievijas spēku savilkšana tuvu Ukrainas robežām sākās septembra beigās, bet plašāku uzmanību tai pievērsa ASV amatpersonu paziņojumi novembra sākumā, kurus papildināja uzskatāmi kompānijas "Maxar Technologies" setelītattēli. Agrīnās aplēsēs tika lēsts, ka savilkti vairāki desmiti tūkstošu karavīru, bet šobrīd tiešā Ukrainas tuvumā savilkto karavīru skaits esot vismaz 130 000.

Līdzās dzīvajam spēkam mēnešiem ilgi no visas Krievijas tiek vesta bruņutehnika, munīcija un citas militāra rakstura kravas līdz pat lauka hospitāļiem, asins bankām un visa veida degvielas vedējiem, aizvien vairāk iezīmējot Krievijas nolūku iebrukt kaimiņvalstī. Līdzās karaspēka pārvietošanai pa sauszemi novērojama arī gaisa spēku lidaparātu sapulcināšana relatīvi nelielā attālumā no Ukrainas, tostarp Baltkrievijā un okupētajā Krimā, kā arī desantkuģu un zemūdeņu sakoncentrēšana Melnajā jūrā.

Tiek uzskatīts, ka Krievija pie Ukrainas pārdislocējusi jau 100 bataljona taktiskās grupas, kuru vidējais lielums ir ap 800 karavīriem jeb 60% no visām bataljona taktiskajām grupām, turklāt zināms, ka vēl 14 ir ceļā, pirmdien tvītoja "The Times" militārā žurnāliste Larisa Brauna.

Kopš aizvadītās nedēļas aculiecinieku uzņemti video liecina, ka dažādas armijas vienības no dažus līdz vairākus desmitus kilometru attālām bāzēm tiek pārdislocētas vēl tuvāk robežai.

Konvojs Okķabrskajā 13. februārī:

Konvojs pie Suzemkas 14. februārī:

Konvojs pie Valuikiem 12. februārī

Tikmēr CNN atzīmē, ka analītiķi pastiprināti uzmanību pievērš īsā rādiusa ballistisko raķešu "Iskander-M" sistēmu pārdislokācijai. Tās tiek uzskatītas par vieniem no galvenajiem ieročiem potenciālā bruņotā konflikta uzsākšanai, 400 kilometru rādiusā spējot iznīcināt fiksētas militārās pozīcijas un infrastruktūru.

Krievija savukārt noliedz, ka visaptverošie un nepieredzēti vērienīgie armijas manevri nozīmētu tās gatavošanos karam. Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis, ģenerālmajors Igors Konašenkovs otrdien, 15. februārī, paziņoja, ka Dienvidu un Rietumu militāro apgabalu mācības ir noslēgušās un militārās vienības atgriezīšoties to bāzēs.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova pat "Facebook" paziņoja, ka 15. februāris ieiešot vēsturē kā diena, kad Rietumu propaganda izgāžas. "Viņi ir pazemoti un uzvarēti pat bez vienas lodes izšaušanas," viņa paudusi.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba savukārt Krievijas paziņojumus komentējis, norādot: "Ticēsim, kad redzēsim." Viņš atgādināja, ka no Krievijas pastāvīgi pienāk atšķirīgi paziņojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!