Tiek plaši uzskatīts, ka ar situācijas destabilizēšanu Ukrainas austrumos pašlaik nodarbojas Krievijas karavīri un aģenti. Tikmēr jau pirms gada Krievijas televīzijas kanāls "Rossija 24" iepazīstināja skatītājus ar īpašu specvienību, kas paredzēta nelegālām darbībām ārvalstīs – tieši šādu uzdevumu veikšanai.

Sižets pārraidīts Dmitrija Kiseļova vadītā ziņu raidījumā 2013. gada 28. aprīlī.

"Pirmo reizi Krievijas militāristi atklāti paziņoja par gatavību nelegāli darboties ārzemēs," sižetā stāsta korespondents. Žurnālists sekoja līdzi mācībām, kurās imitēta kaujas darbība "vienas kaimiņvalsts teritorijā".

Jaunajai specvienībai ir jārisina "pikanti uzdevumi" - "novērst noteiktu valstu un spēku uzmanību no ārējām problēmām, radot viņiem iekšējas problēmas, sašūpot šo valstu politisko sistēmu, destabilizēt situāciju, tai skaitā ar trešo roku palīdzību. Speciālo operāciju spēki rada, apmāca un vada ārvalstu partizānu kustības, atbrīvojas no nevēlamiem līderiem svešā teritorijā bez visādām sankcijām", stāsta žurnālists.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Vēstīts, ka nedēļas nogalē vairākās Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtībasKijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, gatavojoties apgabalu aneksijai pēc Krimas okupācijai līdzīga scenārija.

Slavjanskā, Doņeckas apgabalā, bruņoti kaujinieki sestdien ieņēma Ukrainas drošības dienesta ēku un izveidoja kontrolposteņus uz ceļiem.

Svētdienas vakarā separātistu kontrolē Ukrainas austrumu daļā atradās septiņas administrācijas ēkas, trīs milicijas iecirkņi un deviņi citi pilsētu stratēģiskie objekti. Ukrainas valdība ir izvirzījusi ultimātu, ka "teroristi", kuri līdz pirmdienas rītam nenoliks ieročus, saskarsies ar "plašām pretterorisma akcijām". Savukārt tie, kas labprātīgi būs nolikuši ieročus, tiks apžēloti.

Varas iestāžu pārņemšana sākās ar prokrieviskajiem mītiņiem jau 6. aprīlī. Separātisti tad ieņēma apgabala administrācijās ēkas Doņeckā un Harkovā, kā arī Ukrainas drošības dienesta ēkas Luhanskā un Doņeckā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!