Salvadoras pilsētā Nehapā naktī uz pirmo septembri aizvadīts viens no valsts ievērojamākajiem reliģiskajiem festivāliem. Tajā jaunieši tradicionāli apmētāja viens otru ar degvielā izmērcētiem un aizdedzinātiem vīstokļiem.

Tā dēvētajā "Ugunsbumbu festivālā", kurš notiek katra gada 31. augustā, salvadorieši piemin 1922. gadā notikušo vulkāna izvirdumu, kura dēļ pilsētu bija jāpamet visiem tās iedzīvotājiem.

Vietējo baznīcu draudzes šo notikumu turpina atzīmēt kā reliģiski nozīmīgu notikumu. Tiek uzskatīts, ka no vulkāna plūstošā karstā lava pieņēmusi Svētā Hieronīma veidolu un ar uguns bumbām apkarojusi ļaunumu. Līdz ar to tiek uzskatīts, ka 1922. gadā Nehapas pilsētā ieradies pats svētais.

"Šis ir stāsts, ko mums nekad nevajadzētu aizmirst, jo tas notika laikā, kad izvirda vulkāns. Tad Svētais Hieronīms atnāca uz Nehapu. Viņu nesa vīri, kuri aizmiga, bet kad pamodās, tad atrada viņu vietā, kur šobrīd uzbūvēta baznīca," aģentūrai "Reuters" stāstījusi reliģiskā notikuma dalībniece Ana Alsīra.

Plaša mēroga pasākumi pilsētā gan tiek atzīmēti tikai nedaudz vairāk nekā pēdējos desmit gadus. Tajos galvenā aktivitāte ir divu pretēju grupu savstarpēja svaidīšanās ar degošām bumbām. Tā kā tam nav nekādu noteikumu un ar katru gadu dalībnieku skaits festivālā strauji aug, varasiestādes baidās, ka kādu dienu festivāls var pārvērsties traģēdijā. Līdz šim gan nopietni ievainojumi tajā vēl nekad nav gūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!