Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) trešdienas vakarā ieņēma pēdējos teroristu kontrolē esošos Tabkas pilsētas ziemeļu rajonus, kā arī pārņēma kontroli pār stratēģiski svarīgo Tabkas dambi uz Eifratas upes.

ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītie SDF kaujinieki Tabkas operāciju uzsāka pirms pusotra mēneša, pārceļoties pār Eifratas upi augštecē no pilsētas. Šajā laikā kurdu, asīriešu, turkmēņu un arābu apvienotie spēki ieņēma Rakas-Damaskas šoseju, desmitiem apdzīvotu vietu ap pilsētu, kā arī "Daesh" iznīcināto Sīrijas armijas aviācijas bāzi, pamazām ielencot pilsētu. Savukārt aptuveni mēnesi ilga pašas pilsētas ieņemšana.

Īsi pēc plašu teritoriju sagrābšanas Sīrijā un Irākā tieši Tabkas pievārtē islāmisti uzņēma vienus no zvērīgākajiem propagandas video. Vienā no tiem bija redzams kā pa tuksnesi tiek vesti un vēlāk zvērīgi noslepkavoti vairāki desmiti Sīrijas karavīru.

Joprojām pilsētā turpinoties tā dēvētās tīrīšanas operācijas, lai uzietu un likvidētu džihādistu slēptuves un novērstu turpmākus uzbrukumus no slēptām pozīcijām pilsētā. Tabkas ieņemšana tika uzskatīta par vitāli svarīgu, ņemot vērā, ka tās pievārtē esošā dambja ūdenskrātuve teorētiski varētu tikt izmantota kā ierocis, un tās uzspridzināšanas gadījumā bojā varēja iet simtiem tūkstošu Eifratas krastā dzīvojošo.

Par dambja ieņemšanu paziņoja SDF komandiere Rojda Felata (attēlā).

Tāpat tuvākajā laikā turpināsies pašas "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētas Rakas ieņemšana, ziņo CNN. ASV koalīcijas pārstāvji medijam norādījuši, ka kaujas par pilsētu varētu sākties šajā vasarā, taču tās pilnīgu pakļaušanas laiku atteicās prognozēt, norādot, ka tas atkarīgs no SDF. Vienlaikus tie skaidro, ka līdz nākamajam gadam Rakai noteikti vajadzētu būt ieņemtai.

Ceturtdienas rītā SDF ziņoja par operāciju atsākšanu uz ziemeļiem no pašas Rakas. Naktī frontes līnija pārvirzīta aptuveni septiņus kilometrus uz džihādistu pašpasludinātās galvaspilsētas pusi (ar sarkanu iezīmēta aptuvenā aktīvā kauju zona).

Pilsētā ilgstoši atradās un, iespējams, joprojām atrodas teroristu grupējuma komandcentri. Patlaban gandrīz visi galvenie ceļi, kas uz to ved, ir kurdu spēku kontrolē. Tiesa, izskanējuši apgalvojumi, ka džihādisti savu galvaspilsētu pārcēluši uz Deir ez Zoru uz dienvidaustrumiem no Rakas.

Otrdien ASV paziņoja, ka turpinās atbalstīt kurdu vadītos SDF, tiem sūtot ieročus un bruņojumu. Tas raisījis diplomātiskas sadursmes starp NATO dalībvalstīm. Turcija asi iebilst pret kurdu apbruņošanu. Tā kurdu kaujiniekus uzskata par teroristiem, ņemot vērā tās iekšējo cīņu pret kurdu separātistiem valsts dienvidaustrumos. Tikmēr ASV 50 000 kaujinieku spēcīgos SDF uzskata par spēcīgķo sauszemes sabiedroto kaujā pret džihādistiem.

Nākamnedēļ Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans dosies uz Vašingtonu tikties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Sagaidāms, ka kurdu atbalsta jautājums būs viens no nozīmīgākajiem viņu sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!