Kurdu vadītajos "Sīrijas Demokrātiskajos spēkos" (SDF) karojošais britu izcelsmes Holivudas aktieris Maikls Enraits pagājušajā nedēļā no teroristu grupējuma "Daesh" atkarotajā Tabkas pilsētā nofilmēts rotaļājamies ar sīriešu bērniem.

Enraits, kurš filmējies filmā "Karību jūras pirāti: Miroņa lāde", seriālā "CSI Lasvegasa", kā arī citur, Sīrijā ieradās 2015. gadā, lai brīvprātīgi pievienotos kurdu cīņā pret džihādistiem. Viņš iestājies lielākajā SDF militārajā formējumā "Tautas aizsardzības vienībās" (YPG).

Lielbritānijas pilsētā Mančestrā dzimušais aktieris pats izvēloties karot frontes zonās. Dažādiem medijiem Enraits iepriekš norādījis dažādus iemeslus, kas pamudinājuši viņu doties karot pret "Daesh" - Jordānijas pilota brutālā sadedzināšana būrī, ASV fotogrāfa galvas nogriešana vai naids pret radikālajiem islāmistiem, kurš radies pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem.

SDF līdzās kurdu, arābu, asīriešu un turkmēņu vienībām karo arī vairāki simti ārvalstnieku. Tāpat frontē tos cieši atbalsta ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa spēki un speciālo uzdevumu vienības. Kopumā tiek lēsts, ka YPG rindās karo 50 000 līdz 65 000 karavīru.

Situācija 15. maijā:


YPG ir cieši saistīts ar Turcijā par teroristu organizāciju uzskatītās "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) militāro atzaru "Tautas aizsardzības spēkiem" (HPG). Gan ar, gan bez YPG karogiem Sīrijā karo tūkstošiem HPG karavīru no Turcijas, izsaucot regulārus Turcijas spēku uzbrukumus SDF spēkiem, kā arī diplomātiskas sadursmes starp Turciju un SDF atbalstītājiem, tostarp ASV, Eiropas valstīm un Krieviju.

SDF ar ASV vadītās koalīcijas palīdzību Tabku ieņēma 11. maijā. Kurdu spēkus koalīcijas vadība vairākkārt novērtējusi kā uzticamāko sauszemes sabiedroto pret džihādistiem.

SDF Tabkas frontē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!