Foto: Publicitātes foto
Par nepakļaušanos robežsargu likumīgajām prasībām uz Ukrainas-Ungārijas robežas pielietots spēks pret Latvijas goda konsulu Ukrainā Juriju Ihnatko, ziņo ukraiņu mediji.

Incidents sācies robežšķērsošanas punktā "Tisa" trešdienas vakarā. Goda konsula rīcības dēļ gandrīz uz sešām stundām bloķēta caurlaides punkta josla, ziņo "Ukrainskaja Pravda". Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijā norāda, ka minētā persona no amata ceturtdienas rītā atsaukta.

Ukrainas pilsonis ar diviem pasažieriem 2017. gada automašīnā "Toyota Land Cruiser" ar diplomātiskajiem numuriem, robežšķērsošanas laikā atteicies ļaut pārbaudīt automašīnu, atsaucoties uz diplomātisko imunitāti, ziņo "Ukrainskaja Pravda".

Pēc vairākkārtējiem robežsargu un muitnieku aicinājumiem nodrošināt auto apskati, pret ko vīrietis iebilda, pret viņu pielietots fizisks spēks, liecina tīmeklī publicēts video. Vīrietim uzlikti rokudzelži.

Apskates laikā automašīnā atrastas vairākas ar cigaretēm pilnas somas – kopumā 6550 paciņas.

Foto: Publicitātes foto

Lokālais medijs "Užgorod" kontrabandistu identificē kā Latvijas goda konsulu Juriju Ihnatko. Persona ar šādu vārdu un uzvārdu atrodama arī Latvijas Ārlietu ministrijas vietnē kā Latvijas goda konsuls Užgorodā un Aizkarpatu apgabalā.

Portāls arī atklāj, ka Ihnatko dzimis 1990. gadā.

Foto: Kadrs no video

Cigarešu kontrabanda Aizkarpatu apgabalā vietējiem izdzīvotājiem ir izplatīts peļņas avots, portālam “Delfi” skaidro Ukrainas žurnālists Viktors Tregubovs. Taču šī rūpala piekopšana esot šādā amatā ir kas jauns.


Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris portālam “Delfi” apstiprina, ka ministrija ir informēta par šo gadījumu un ir nepatīkami pārsteigta. Latvijas vēstniecība Ukrainā sadarbojas ar varasiestādēm, savukārt goda konsuls Ihnatko no amata ceturtdienas rītā atsaukts, norāda Beķeris.

“Mēs runājam jau par bijušo goda konsulu – viņš ir atsaukts,” uzsver Beķeris. Ministrijas pārstāvis stāsta, ka visi lietas apstākļi vēl jānoskaidro, bet goda konsula amats nav savienojams ar šādām nelikumīgām darbībām.

Ieskaitot nu jau atsaukto Ihnatko, Latvijai ir pieci goda konsuli dažādos Ukrainas reģionos. Tie ir Ukrainas pilsoņi un viņi nav diplomāti, paskaidro Beķeris. Ihnatko, tāpat kā citus goda konsulus, sākotnēji izvirzījusi Ukrainas puse, pēc tam Latvija kandidātus rūpīgi izvērtē un apstiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!