Turpinoties asiņainajiem notikumiem Ukrainā, internetā strauji izplatās uzrunājošs vēstījums, kurā lietuvieši apliecina atbalstu Ukrainas protestētājiem, velkot paralēles ar traģisko situāciju, ko Viļņa pieredzēja 1991.gada janvārī.

Vēstījums ierakstīts trešdien notikušajā Ukrainas atbalsta akcijā pie Lietuvas Seima, kur, tāpat kā ik gadus 13.janvāra notikumu gadskārtas atcerē, bija iedegti ugunskuri. Pie parlamenta ēkas bija pulcējušies aptuveni 600 cilvēki, bet līdzīgas atbalsta akcijas notika arī citās Lietuvas pilsētās.

"Esmu lietuviete. Esmu kopā ar jums. Pirms 23 gadiem arī mums Lietuvā bija tāda tumša nakts. Šodien, redzot, ko jūs piedzīvojat Maidanā, mēs saprotam un atbalstām jūsu brīvības centienus. Mēs lūdzamies par jums. Ukraina, nebaidies! Esiet vienoti! Iestājieties par savām tiesībām, savu nākotni! Tikai nepadodieties!" ierakstā saka akcijas dalībniece.

Akcijā piedalījās arī trīs no pieciem ukraiņiem, kas Lietuvā ārstējas no sadursmēs Kijevā gūtajiem savainojumiem, daloties pieredzētajā.

"Slava Ukrainai!" - skaļā korī skandēja Viļņas futbola kluba "Žalgiris" fani, ukraiņiem kāpjot uz skatuves.

"Mēs ar visu sirdi esam kopā ar Maidanu. Mēs esam ukraiņi, mēs esam Ukraina. Slava Ukrainai!" - tā savu uzrunu sāka 23 gadus vecais Ukrainas opozīcijas mobilo patruļu jeb tā dēvētā Automaidana dalībnieks Rostislavs Meļņiks, kuru Kijevā piekāva specvienības "Berkut" kaujinieki.

"Mēs neesam fašisti, kā mūs saukā, mēs neesam nacionālisti, mēs vienkārši esam patrioti, kas cīnās par savu brīvību, par eiropeisku valsti. Mēs gribam dzīvot Eiropā un ticam, ka to panāksim," paziņojis ukraiņu ķirurgs Jevgeņijs Kuziks, kas no pirmās dienas piedalījies protestu kustībā kā brīvprātīgais, valkājot virsvalku ar sarkano krustu, tomēr lode viņam trāpījusi degunā. "Pat briesmīgākajos karos nešauj uz ārstiem, bet pie mums šauj," viņš piebildis.

Vēlāk sarunā ar žurnālistiem viņš izteicās, ka vardarbība pret mierīgajiem iedzīvotājiem kļuvusi par pēdējo pilienu ukraiņu pacietības kausā.

"Mēs vēl spējām mierīgi noskatīties, ka [Ulkrainas prezidents Viktors] Janukovičs sagrābis daudz naudas, sapircies helikopterus, jaunas mājas ar zelta tualetes podiem, bet, kad sāka piekaut cilvēkus, studentus par to, ka viņi vienkārši paziņoja, ka ir pret šo režīmu un vairs nevēlas tā dzīvot, cilvēki neizturēja un sacēlās," stāstījis Kuziks.

Jautāts, vai viņš nebaidīsies pēc ārstēšanās atgriezties dzīvot Ukrainā, ārsts atbildējis, ka šādā valstī dzīvot ir briesmīgi, taču process ir kļuvis neatgriezenisks. "Atpakaļceļa nav. Mums var palīdzēt Eiropas Savienība, Amerika. Mēs uzvarēsim," viņš sacījis, izsakot cerību, ka ES noteiks sankcijas pret "tiem, kuri dod pavēles".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!