Lietuvas vijolniece Naomi Elišuva, kas 20 gadus cietusi no tremora jeb roku trīces, smadzeņu operācijas laikā bijusi pie samaņas un spēlējusi Mocarta un Čaikovska skaņdarbus, vēsta "Der Spiegel".

Neparastā operācija tikusi nofilmēta un publicēta "Youtube". Video sākumā Elišuva spēlē vijoli dienu pirms operācijas, un ir redzams, ka viņas rokas trīc. Vēlāk sieviete spēlē ķirurgu klātbūtnē, kas jau sākuši operāciju, un viņas rokas joprojām dreb, taču pēc elektroda ievietošanas vijolnieces kustības normalizējās.

"Stimulatora uzstādīšanai mums bija nepieciešama aktīva pacientes līdzdalība, tādēļ mēs lūdzām viņu spēlēt vijoli. Kad mēs noteiktā vietā aktivizējām elektrodu, Elišuva ar lielu atdevi nospēlējusi Mocartu, turklāt jau bez tremora," norādījis galvenais neiroķirurgs Īzaks Frīds.

Operācija veikta kādā Izraēlas slimnīcā.

Izdevums norāda, ka smadzeņu operācijas bieži tiek veiktas bez vispārējās narkozes, lai ārsti varētu operācijas laikā sekot līdzi pelēkās vielas funkcionēšanai, kas ir nejūtīga pret sāpēm.

Ārsti paudiši cerību, ka Elišuva, kas agrāk strādājusi Lietuvas nacionālajā simfoniskajā orķestrī, atkal varēs uzstāties skatītāju priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!