Foto: Kadrs no video

Svētdien, kad Minskas ielās tūkstoši cilvēku miermīlīgos protestos pieprasīja Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos, pats līderis un viņa dēls Nikolajs (Koļa) nofilmēti ierodamies pie Neatkarības pils ar triecienšautenēm rokās.

Tīmeklī publicētajos video redzams, kā Lukašenko un viņa dēls bruņotu apsargu pavadībā pie pils izkāpj no helikoptera. Prezidentam mugurā redzama bruņuveste un rokā Kalašņikova sistēmas triecienšautene bez pievienotas munīcijas aptveres.

Savukārt prezidenta 15 gadus vecais dēls Koļa, kurš dažkārt tiek saukts par "troņmantnieku" un pavada līderi dažādās oficiālās vizītēs, ģērbts militārā apģērbā, ar bruņuvesti, mugursomu un ķiveri galvā. Arī viņam rokās ir kalašņikovs bez pievienotas aptveres.

Lukašenko pēc izkāpšanas no lidaparāta pie apsardzes precizē: "Tur neviens nav palicis, ja?" Acīmredzot ar to domājot protestētājus Uzvarētāju prospektā, kas ved uz prezidenta darba rezidenci Neatkarības pilī.

Svētdien Minskā notika kārtējā masveida protesta akcija pret Lukašenko.

Lukašenko un Koļa labajā pusē. Kadrs no video

Kādā citā video redzams, kā Lukašenko ar ieroci rokās ieradies pie drošībniekiem, kuri norobežojuši piekļuvi Neatkarības pilij un izsaka viņiem pateicību par darbu. Drošībnieki uz to atbild ar aplausiem. Prezidenta rokās redzama saīsinātā un saliekamā kalašņikova versija ar pievienotu aptveri.

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja protestētāji. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, bet populārākā pie vēlēšanām pielaistā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10% balsu.

Opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesā uzvarētāja ir Tihanovska. Šīs vēlēšanas, tāpat kā visas citas Baltkrievijā pēc Lukašenko nākšanas pie varas, Rietumos netiek uzskatītas par brīvām, demokrātiskām un godīgām.

Pret protestētājiem, kas 9. augustā un visas turpmākās dienas devās ielās, drošības spēki pielietoja brutālu spēku, lietā tika laisti ūdens lielgabali, gumijas lodes un apdullinošās granātas, šokējot sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti, daudzi ziņo par aizturēšanas vietās piedzīvoto vardarbību un spīdzināšanu.

Protestiem ar streikiem un akcijām pievienojušies arī dažādu rūpniecības uzņēmumu strādnieki, kurus Lukašenko tradicionāli uzskata par saviem atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!