NASA veikusi jaunas paaudzes dzinēju "RS-25" izmēģinājumus, ar kuru palīdzību reiz mēs varētu doties uz Marsu. Jaunie dzinēji paredzēti 70 tonnu smagajām raķešu sistēmām, kuras savukārt kosmosā nesīs kosmosa kuģi "Orions".

Jauno dzinēju nu jau sestais izmēģinājums notika ceturtdien Misisipi štatā ASV. Lai kosmosa kuģi nogādātu uz Marsu, būs nepieciešami četri šādi dzinēji.

"Tie ir paši sarežģītākie raķešu dzinēji, kādi vispār pastāv, bet tas ir tāpēc, ka tas ir dzinēju "Ferrari"," televīzijai "CNET" skaidrojusi inženiere Katrīna Krova. "Kad jūs skatāties uz raķešu dizainu, ir dažādi veidi, kā to optimizēt. Jūs varat palielināt tā jaudu, jaudas un svara attiecību vai arī palielināt tā vispārējo efektivitāti un kā tas tērē raķešdegvielu. Šajā dzinējā ir uzlabots viss."

Paredzēts, ka jaunie dzinēji ļaus kosmosa kuģim traukties ar līdz pat 36 500 kilometriem stundā lielu ātrumu. Tas iespējams, jo visi četri dzinēji kopā radīs aptuveni 12 miljonus zirgspēku lielu jaudu.

Dzinēja testus varēja vērot arī interesenti. Tas tika darbināts nedaudz vairāk nekā astoņas minūtes, radot lielu troksni un milzīgu dūmu mākoni.

Lai gan tests noritēja kā plānots, NASA plāno veikt vēl vairākas pārbaudes atsevišķām dzinēja daļām un vērot, kā tās darbojas savstarpēji, lai varētu veikt nākamos uzlabojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!