ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) publiskojusi video, kurā redzams starpplanētu kosmosa kuģu nolaišanās tehnoloģijas, kas paredzēta lidojumiem uz Marsu, izmēģinājums.

3175 kilogramus smago lidojošā "šķīvīša" formas objektu, kuru oficiāli sauc par zema blīvuma virsskaņas palēninātāju (LDSD), 28. jūnijā ar milzīgu balonu no Havaju salām pacēla 58 kilometru augstumā un palaida brīvajā kritienā.

Lai saglabātu iekārtas stabilitāti, ar reaktīvo dzinēju palīdzību tas tika iegriezts. Kad LDSD sasniedza ātrumu, kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz skaņas ātrumu, tika iedarbināts piepūšams paplašinājums ap LDSD perimetru, kas lidojuma ātrumu samazina divas reizes.

Piepūšamā daļa izrādījās gana izturīga, lai pārciestu lielo spiedienu, savukārt pēc tam izšautais 30 metrus platais izpletnis, kā redzams ierakstā, tika sarauts driskās.

Nogādāt izpētes pašgājējus uz Marsu ir sarežģītāk, nekā nosēdināt kosmosa kuģi uz Zemes, jo Marsa atmosfērai ir daudz mazāks blīvums. Zinātnieku mērķis ir radīt piezemēšanās sistēmu, ar ko uz Marsa varētu nosēdināt smagākas iekārtas par pašreiz izmantoto planētas izpētes robotu "Curiosity".

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!