Ukrainas austrumos – Doņeckas un Luhanskas apgabalos – jau mēnešiem turpinās karadarbība, Ukrainas spēkiem cīnoties ar Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem. Šajā konfliktā nevainīgi cietēji ir frontes zonā esošo pilsētu un ciemu iedzīvotāji, kas dažādu apsvērumu dēļ nav pametuši savas mājas.

Ieskatu karadarbības zonas apdzīvotajās vietās ar savu reportāžu sēriju piedāvā "Radio Brīvā Eiropa" un "Amerikas Balss" kopīgais TV projekts "Current time".

Žurnālisti paviesojušies Luhanskas apgabala Staņicā Luhanskā, kur dzīvojamās ēkas cietušas apšaudēs. Savukārt kāds karavīrs stāsta, ka nesen notikusi kauja pie kontrolposteņa.

Cits karotājs atklāj, ka vienā no kontrolposteņiem notikusi eksplozija, kurā gājis bojā viens un ievainoti vairāki vietējie iedzīvotāji. Spridzeklis bijis paslēpts medus burkā.

Tikmēr pie Doņeckas blakus esošā Avdijivka sižetā tiek raksturota kā "spoku pilsēta". Tā atrodas netālu no Doņeckas lidostas, kas ir viena no sīvāko kauju vietām.

"Current time" žurnāliste Šahide Jakuba paviesojusies arī citās apdzīvotās vietās Doņeckas tuvumā, kur vēl neaizbraukušie iedzīvotāji cenšas izdzīvot skarbajos apstākļos. 


Vēstīts, ka situācija Ukrainas austrumos ievērojami saasinājusies pēdējās divās nedēļās. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās pagājušajā nedēļā zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!