Trešdien atklātībā nācis video no Ukrainas Nacionālās reformu padomes tikšanās, kuras laikā saistībā ar apsūdzībām korupcijā pamatīgi sakašķējas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs un bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

Saakašvili, kurš ir ieguvis Ukrainas pilsonību un kļuvis par Odesas apgabala mēru, jau iepriekš ir publiski korupcijā apsūdzējis Avakovu un premjerministru Arsēniju Jaceņuku. Pirmdiena tikšanās laikā Saakašvili prezentējis savus atklājumus par divu augsto amatpersonu korumpētību. Uz to Avakovs pretī jautājis par Saakašvili saistību ar Krievijas biznesu.

Tas iededzis pamatīgu strīdu starp Saakašvili un Avakovu, kura laikā ministrs aicinājis bijušo Gruzijas prezidentu "aizvākties no viņa valsts", bet Jaceņuks Odesas gubernatoru nosaucis par "viesmākslinieku".

Trešdien pats Avakovs sociālajā tiklā "Facebook" publicējis video no tikšanās. Kā redzams ierakstā, Saakašvili pamatīgi saniknojas, kad Avakovs pazobojas par viņu.

"Tā ar mani vēl neviens nav runājis," paziņo manāmi aizkaitinātais Saakašvili, uz ko Avakovs viņam atcērt, ka tieši tā arī ar viņu runās. Kad bijušais Gruzija politiķis pieprasa ministru ievērot pieklājību, Avakovs aicina viņu apklust.

Pēc šķietamas miera atjaunošanas strīds atkal uzliesmo, kad Saakašvili uz Avakova jautājumu atbild: "Pēc jūsu sarunām es ar jums runāšu tikai publiski, es pierādīšu, ka jūs esat zaglis. Es pierādīšu, ka ministru kabinets patiešām vada korupciju. Man, atšķirībā no jums, naudas nav, bet man ir sirdsapziņa un reputācija."

Odesas apgabala gubernators arvien pieaugošā skaļumā arī norāda, ka "tādā tonī ar mani neviens vēl nav runājis" un nosauc Avakovu par zagli. Ministra pacietības mērs drīz vien ir pilns un viņš Saakašvili virzienā met ūdens glāzi, liecina video.

Šajā saspīlētajā brīdī sēde tiek pārtraukta, bet abi kungi turpina izkliegt apvainojumus.

"Nelietis, pēdējais mūdzis," sauc Avakovs. "Zaglis!" atcērt Saakašvili, sitot ar roku uz galda. "Tādi kā tu sēdēs," turpina bijušais Gruzijas prezidents.

"Savu valsti jau nolaidi, kraties pie velna prom no manas valsts," dod pretī Avakovs. Saakašvili uz to atbild, ka viņš, starp citu, ir ukrainis, bet Avakovs - zaglis.

Skandalēšanās noslēdzas tikai tad, kad savu vārdu saka Ukrainas prezidents Petro Porošenko. "Viss, visi izklīst," strīdu apklusina prezidents.

Karsti strīdi Ukrainas politikā nav retums, pie tam tie mēdz arī attīstīties līdz īstiem kautiņiem.

Mihails Saakašvili bija Gruzijas prezidents no 2004. gada janvāra līdz 2013. gada novembrim. Pēc tam politiķis pameta valsti un sākotnēji dzīvojis ASV.

2015. gada februārī Ukrainas prezidents Petro Porošenko iecēla Saakašvili par savu ārštata padomnieku. Jaunajā amatā politiķis veicis pārrunas ar ASV par ieroču piegādi Ukrainai. Savukārt šā gada maijā viņš tika iecelts par jauno Odesas apgabala gubernatoru.

Saakašvili dzīvo trimdā, kopš Gruzijas varasiestādes pērn izdeva orderi viņa arestam par varas ļaunprātīgu izmantošanu. Saakašvili apgalvo, ka šīs apsūdzības ir politiski motivētas, un arī izteicies, ka viņa tiesiskā vajāšana ir pašreizējās Gruzijas valdības mēģinājums "izpatikt Krievijai"

Decembra sākumā Gruzijas valdība atņēma Saakašvili pilsonību, pamatojot to ar eksprezidenta pieņemto Ukrainas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!