Teroristu organizācijai "Daesh" strauji zaudējot teritorijas Irākā un Sīrijā, džihādisti meklē aizvien jaunus paņēmienus, lai ar minimāliem līdzekļiem pēc iespējas vairāk kaitētu saviem pretiniekiem. Par vienu no populārākajiem uzbrukuma veidiem īsā laikā kļuvušas mazo dronu mestas bumbas.

Līdz šim islāmisti plaši pielietoja un joprojām izmanto iespēju pēc iespējas vairāk kauju aizvadīt pilsētās. Smagākās kaujas pret "Daesh" līdz šim izvērsušās tieši blīvi apbūvētajās Fallūdžā, Ramādī, Tikrītā, Palmīrā, Bābā un Mosulā.

Pamestos namos var viegli uzstādīt spridzekļus, tāpat var mīnēt ielas, uzbrukt ar sprāgstvielām pildītos auto, kuri līdz pēdējam brīdim paslēpti ēkās, maskēt snaiperus un mazās grupās pārvietoties pa pazemes tuneļiem vai starp mājām pa sienās izsistiem caurumiem.

The effects of The Islamic State's drone usage on the ground.
Another way of disruptive innovation on the battlefield pic.twitter.com/nkyDrdFgdA
— Pieter Van Ostaeyen (@p_vanostaeyen) February 7, 2017

Savukārt kopš pērnā gada nogales aizvien biežāk tiek ziņots par "Daesh" uzbrukumiem, izmantojot nelielus, viegli iegādājamus un salīdzinoši lētus bezpilota lidaparātus jeb dronus. Visbiežāk tiek izmantoti parastie kvadrokopteri, kādus Latvijā var redzēt arī aktīvu foto entuziastu ekipējumā.

Papildus kamerai džihādisti tiem mēdz piestiprināt nelielas, bet efektīgas bumbas un raķetes. Turklāt šādus uzbrukumus iespējams īstenot, teroristiem pašiem paliekot slēpnī, savukārt dronus var vadīt pietiekami lielā augstumā, lai upuri tos nevarētu dzirdēt, bet tie savu nāvējošo kravu nogādātu precīzi virs mērķa.

To izmantošana džihādistiem dod iespēju uzbrukt atklātos apvidos, turklāt demoralizē pretinieku karavīrus, jo tiem ir grūtāk paredzēt, kad un no kurienes gaidāms nākamais uzbrukums.

2 from 3 filmed drone attacks in Salahuddin #Iraq pic.twitter.com/r12D8mE1GI— Szaweł Wwójcik (@SaladinAlDronni) February 21, 2017

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!