Foto: Kadrs no video

Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmoss" publiskojusi video, kurā redzams pagājušajā mēnesī notikušās kosmosa kuģa "Sojuz" avārijas mirklis no kameras, kas piestiprināta raķetes korpusam.

Nesējraķete "Sojuz MS-10" avarēja trīs minūtes pēc pacelšanās no Baikonuras kosmodroma 11. oktobrī. Divi amerikāņu un krievu kosmonauti, kas bija ceļā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), veica veiksmīgu ārkārtas nosēšanos ar kapsulu.

Aģentūra "Roskosmoss" ceturtdien videokrātuvē "Youtube" publicējusi avārijas mirkļa video no vēl neredzēta rakursa – raķetes korpusa.

Raķetei otrā bloka atdalīšanās mirklī neiedarbojās dzinējs, kā rezultātā kuģa posmi atdalījās un nokrita uz zemes. "Roskosmoss" uzskata, ka tehniskā kļūme notikusi devējā, kas signalizē par nesēja pirmās un otrās pakāpes atdalīšanos.

Foto: Kadrs no video

Ārkārtas komisija secināja, ka viens no posmiem atdalīšanās laikā nepārvietojās noteiktajā attālumā un uzsita pa otrā posma degvielas tvertni, kas izraisīja sprādzienu.

Atkārtots raķetes "Sojuz" starts paredzēts 18. novembrī.

24. oktobrī kļuva zināms, ka neviena kompānija nav pieteikusies konkursam par risku apdrošināšanu nesējraķešu palaišanai uz SKS, ziņoja aģentūra TASS. Līguma sākuma cena bija 116 miljoni rubļu (1,55 miljoni eiro). "Roskosmoss" plānoja apdrošināt raķešu palaišanu par 3,2 miljardiem rubeļu (430 miljoni eiro), kas izmaksājami kuģa vai kravas bojāejas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!