Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičš svētdien solīja aizsargāt likumu un kārtību valstī. Tas notiek dienu pēc tam, kad opozīcijas atbalstītāji iebruka sabiedriskās TV ēkā, protestējot pret viņuprāt prezidenta autokrātisko valdīšanu un mediju ietekmēšanu, vēsta aģentūra AP.

Sestdien un svētdien Belgradā notika opozīcijas atbalstītāju un policijas sadursmes, kas ir pirmie incidenti pēc mēnešiem ilgiem miermīlīgiem protestiem pret populistu prezidentu Vučiču. Demonstranti pieprasa prezidenta atkāpšanos, godīgas vēlēšanas un brīvus medijus.

Vučičš svētdien prezidenta pilī sarīkoja preses konferenci, bet ārā sapulcējušos protestētāju dēļ dažas stundas nevarēja pamest ēku. Ārā izcēlās policijas un demonstrantu, kuri centās izveidot dzīvo ķēdi ap pili, sadursmes.

Valdību atbalstošā "Pink TV" parādīja foto, kurā Vučičs redzams spēlējam šahu ar iekšlietu ministru. "Instagram" tīklā prezidents ierakstīja video vēstījumu: "Es esmu šeit un neiešu prom no vietas, ko viņi grib okupēt." Kad vairums protestētāju izklīduši, Vučičs pili tomēr pameta.

TV uzrunas laikā Vučičs opozīcijas līderus nodēvēja par "fašistiem, huligāniem un zagļiem". "Vairāk vardarbības nebūs. Serbija ir demokrātiska valsts, likuma un kārtības valsts, kas zinās kā reaģēt," teica prezidents.

Prezidents arī teica, ka ārpus galvaspilsētas viņam ir liels atbalsts un cilvēki esot gatavi braukt uz Belgradu viņu aizstāvēt. Tajā pašā laikā, cenšoties mazināt protestu nozīmi, prezidents apgalvoja, ka protestos esot tikai ap 1000 dalībnieku.

Naktī no sestdienas uz svētdienu policija no sabiedriskās TV biroja telpām padzina tur ieradušos simtiem protestētājus, tostarp opozīcijas līderus. Demonstranti ēkā iebruka, lai protestētu pret viņuprāt valsts finansētā TV kanāla neobjektivitāti.

Iknedēļas pret valdību vērstie protesti sākas novembrī, kad tika piekauts opozīcijas politiķis. Vučičs ir bijušais nacionālists, kurš tagad sola vest Serbiju uz Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!