Foto: Publicitātes foto

ASV militārās aizsardzības tehnikas projektu aģentūra (DARPA) pirms nedēļas ar helikoptera ražotāja 'Sikorsky' pašu veidotu autonomo sistēmu pirmo reizi attālināti pacēla gaisā un vadīja "Sikorsky UH-60 Black Hawk", vēsta kompānija "Lockheed Martin".

Pirmie divi lidojumi bez cilvēkiem lidaparātā veikti 5. februārī – viens īss, kurā helikopters pēc pacelšanās tikai nedaudz palidojis uz priekšu apgriezies un drīz nolaidies, bet otrs bijis pusstundu ilgs. Garākajā lidojumā izmēģināts, kā helikopters spēj manevrēt ap debesskrāpjiem – lai gan izmēģinājums noticis atstatu no apdzīvotām vietām, helikoptera sensoriem nodota informācija, simulējot Manhetenas ēku aprises. Trešoreiz lidaparāts bez pilotiem pacēlies pirmdien, 7. februārī. Lidojumu laikā blekhauks sasniedzis 1,2 kilometru augstumu un 200 kilometru stundā lielu ātrumu.

Sistēma tā vadīšanai bez cilvēkiem uz klāja izstrādāta DARPA programmas "Alias" ietvaros, lai jau netālā nākotnē bīstamāka rakstura, piemēram, glābšanas misijās helikopteru varētu nosūtīt bez pilotiem. Programmas pārstāvji norāda, ka šādu autonomo tehnoloģiju galvenie mērķi ir attīstīt lidaparātu spēju noteikt šķēršļus un izvairīties no tiem, vadīt lidaparātus laikā, kad apkalpe ir aizņemta pildot citus misijas uzdevumus, kā arī izdevumu samazināšana, piemēram, samazinot laiku, kas nepieciešams pilotu apmācībai.

DARPA programma aizsākta pirms sešiem gadiem. Savukārt neatkarīgi no tās "Sikorsky" attīstījusi autonomo lidaparātu vadības sistēmu, ko līdz šim testēja uz īpaša tam izstrādāta militārā testa lidaparāta SARA, raksta "Army Times". Sistēmas izmēģinājums uz "Black Hawk" DARPA programmas ietvaros iezīmē projekta noslēguma fāzi, un tagad tikšot strādāts pie tehnoloģiju ieviešanas un pielāgošanas ASV bruņoto vajadzībām.

ASV Gaisa spēki līdzīgu funkcionalitāti vēlas ieviest arī "F-16 Fighting Falcon" iznīcinātājiem, atzīmē "Defense One".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!