Turcijas policija ar gumijas lodēm un asaru gāzi svētdien izgaiņāja varasiestāžu aizliegto Stambulas praidu, ziņo "Al Jazeera".

Praids pilsētā ir aizliegts jau trešo gadu, to pamatojot ar drošības un sabiedriskās kārtības apsvērumiem. Tas, kā arī ultranacionālistu organizāciju draudi gan nav kavējuši lezbiešu, geju, biseksuāļu un transseksuāļu (LGBT) tiesību aizstāvjus gājienu organizēt.

Pirms gājiena cilvēki nelielās grupiņās pulcējušies dažādās Turcijas lielākās pilsētas centrālā rajona vietās, bet policija bloķējusi Isiklalas ielu, kurā gājiens sākotnēji tika plānots. LGBT kopiena un tās atbalstītāji devās nelielā gājienā, taču tika izklīdināti. Policija arī novērsa ultranacionālistu grupējumu uzbrukšanu praida dalībniekiem.

Kopumā aizturēts vismaz 41 cilvēks, kuru vidū ir gan ultranacionālisti, gan praida gājiena dalībnieki, norāda praida rīkotāji. Valsts ziņu aģentūra tikmēr vēstīja par aptuveni 20 aizturētajiem.

Praida nedēļas Stambulā rīkotas jau kopš 1993. gada, un to laikā ierasti notika gājiens, publiskas diskusijas, mākslas pasākumi un dažādas darbnīcas. Tās līdz pat salīdzinoši nesenam laikam, kad Turcija piedzīvoja ievērojamas politiskās pārmaiņas, pulcēja desmitiem tūkstošus cilvēku.

Pēdējos trīs gadus Stambulas praids ticis aizliegts, kamēr vairākās citās pilsētās, tostarp Izmirā un Mersinā gājiens bez policistu iejaukšanās noticis arī šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!