Krievijas prezidents Vladimirs Putins kopā ar premjeru Dmitriju Medvedevu un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu šonedēļ inspicēja Franča Jozefa zemes salu arhipelāga Aleksandras salu.

Oficiāli augstās Krievijas amatpersonas aptuveni 1000 kilometrus no Krievijas sauszemes esošajās salās pārbaudīja dabas attīrīšanas darbu norisi. Arhipelāgā 2010. gadā uzsākta vides sakārtošana, lai savāktu agrākajās desmitgadēs radīto piesārņojumu Arktikas zonā, norāda "Reuters".

Tāpat Krievija pēdējos gados citu pēc citas Arktikā no jauna atver pamestas Padomju Savienības laika militārās, radaru un gaisa bāzes, kā arī būvē jaunas, lai tādējādi ar militāriem līdzekļiem pretendētu uz lielām Arktikas teritorijām.

Šoigu ir atbildīgs par sešu jaunu militāru pozīciju izveidi līdz šī gada beigām. Viena no tām ir ir bāze Aleksandras salā, kurā 180 karavīriem jāspēj autonomi dzīvot 18 mēnešus. Iepriekš izskanējis, ka par Arktikas āboliņu dēvētajā centrā varētu izvietot arī iznīcinātājus "MiG-31" vai bumbvedējus "SU-34".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!